RecensiesThrillers

Recensie: De droogte, Jane Harper

Droogte laat de aarde barsten, maakt mensen prikkelbaar en drijft boeren tot de rand van de afgrond. Als de regen niet valt (deze zin is overigens ook de titel van een ander sterk boek, van Maggie O’Farrell), de rivier langzamerhand opdroogt en de zon ongenadig blijft schijnen, gaat dat op den duur voor grote problemen zorgen. Zo ook in De droogte, het thrillerdebuut van de Brits-Australische schrijfster Jane Harper. Al twee jaar wordt het plattelandsstadje Kiewarra in Australië geplaagd door hitte en droogte. Een gruwelijke moord zet de verhoudingen nog eens extra op scherp.

Aaron Falk groeide op in het kleine stadje, maar verruilde later zijn geboortegrond voor de grote stad Melbourne. Hij keert terug voor de begrafenis van Luke Hadler en zijn vrouw en zoontje. Vroeger waren Luke en hij beste vrienden, zoals dat echter vaker gebeurt, groeiden de twee uit elkaar en zagen ze elkaar nog een keer in de paar jaar. Ondanks de verwijdering tussen hen, is Aaron echter nog steeds geschokt door wat er gebeurd zou zijn: Luke werd dood in zijn auto gevonden met een geweer tussen zijn benen, terwijl zijn vrouw en kind dood thuis liggen.

Falk werkt bij de politie, maar heeft ooit de overstap gemaakt naar het bestrijden en oplossen van financiële criminaliteit. Wanneer de vader van Luke hem echter smeekt om zich in de vermeende zelfmoord van zijn zoon te verdiepen, kan hij niet weigeren. Ondanks het feit dat Falk liefst zo snel mogelijk zijn geboortestad achter zich wil laten. Want een aantal inwoners van de stad houdt hem verantwoordelijk voor de dood van een jong meisje, twintig jaar geleden. Niet iets waar hij graag na al die tijd nog mee geconfronteerd wil worden.

Samen met de lokale politiechef neemt hij zich voor om enkele dagen te speuren naar iets dat erop kan wijzen dat de zaak van het gezinsdrama niet is wat het lijkt te zijn. Maar door zich met deze zaak bezig te houden, moet Falk ook zijn eigen verleden onder ogen zien en rakelt hij dingen op die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven.

De droogte is een rustig en degelijk opgebouwde thriller die je vanaf de eerste pagina geboeid houdt. Niet dat er direct erg veel actie in zit, maar de schrijfster weet je te pakken met haar beschrijvingen van het leven in deze droge stad. Ze schetst het landschap met rake typeringen en laat zien wat de droogte met de inwoners doet. De hoofdpersonen komen tot leven en krijgen diepte, mede doordat hun persoonlijke achtergrond en voorgeschiedenis veel aandacht krijgen. Tegen het decor van een nogal ongewone, dorre omgeving, ontrafelt zich een spannend verhaal met een onverwachte ontknoping.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *