RecensiesThrillers

Recensie: De geheugenman, David Baldacci

Met De geheugenman voegt thrillerschrijver David Baldacci een nieuw seriepersonage toe aan zijn immer groeiende oeuvre. De laatste jaren publiceerde hij steeds meerdere boeken per jaar, en dat ging hier en daar wel wat ten koste van de kwaliteit van het afgeleverde werk. De geheugenman is weer een ouderwetse Baldacci, waarin een spannend verhaal gecombineerd wordt met goed opgebouwde personages.

Amos Decker was jarenlang politierechercheur, maar aan zijn loopbaan kwam abrupt een einde na de brute moord op zijn vrouw en kind. Op een dag kwam hij na een werkdag thuis en trof hij zijn zwager, vrouw en kind dood aan. Elke minuut van die dag staat in zijn geheugen gegrift, net als elke minuut overigens van elke andere dag. Amos heeft namelijk een bijzonder geheugen. Sinds een ongeluk bij een footballwedstrijd, waarbij hij hard op zijn hoofd werd geraakt en gereanimeerd moest worden, kan hij niets meer vergeten en als het ware als bij een dvd-speler elke gebeurtenis uit zijn verleden in zijn gedachten oproepen. Dat kwam hem goed van pas bij zijn werk, maar in zijn sociale leven had hij er eigenlijk vooral nadeel van. Door de klap werd namelijk ook zijn vermogen tot het aangaan van normale sociale relaties aangetast.

Nadat Amos een tijdlang zichzelf verwaarloosde en uiteindelijk zelfs op straat terechtkwam, heeft hij nu zijn leven weer enigszins opgebouwd. Hij woont in een goedkoop hotel, werkt als privédetective en kan daarvan net rondkomen. Op een dag hoort hij dat de politie iemand heeft opgepakt die de moord op zijn familie heeft bekend. Hij doet zich voor als advocaat en krijgt het voor elkaar om de vermeende dader in zijn cel op te zoeken. Die zegt dat hij de moorden gepleegd heeft omdat Amos hem ooit beledigd heeft. Het enige probleem aan die verklaring: in zijn perfecte geheugen kan Amos de man niet terugvinden. De spanning in het verhaal neemt toe wanneer er vervolgens plotseling een schietpartij op een middelbare school plaatsvindt, met verschillende doden. Het is de oude school van Amos. Zit er een verband, en zo ja, welk verband is dat dan?

De geheugenman is een thriller die je moeilijk naast je neer kan leggen wanneer je er eenmaal aan begonnen bent. Goed gedoseerd geeft de auteur stukje bij beetje meer informatie over het leven van Amos, en gaandeweg wordt de sfeer in de thriller benauwender: ja, iemand heeft het op Amos voorzien, en diegene heeft als uiteindelijke doel om Amos uit de weg te ruimen.

Met het nieuwe personage Amos Decker creëerde Baldacci een fascinerende hoofdpersoon: een gezette man met een verhaal, een heel contrast met andere thrillers van Baldacci waarin vaak vlotte en afgetrainde rechercheurs en spionnen hun kunsten vertonen. Misschien heeft de auteur wel wat geleerd van de succesvolle Scandinavische thrillers, waarin juist ook dit soort getroebleerde rechercheurs een hoofdrol spelen.

Er zitten ook wel wat mindere puntjes aan deze nieuwe thriller van Baldacci: zo wordt het verhaal richting het einde wel wat afgeraffeld en grenst het achterliggende plot soms aan het ongeloofwaardige. Maar juist daarin toont zich ook wel weer het talent van Baldacci, hij houdt je desondanks toch geboeid en maakt je benieuwd naar een nieuw deel in deze nieuwe serie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *