Non-fictieRecensies

Recensie: De mooie voedselmachine, Giulia Enders

Boeken over gezonder eten en leven doen het vaak goed in de Nederlandse bestsellerlijsten. Vooral als ze ook nog eens een taboe doorbreken of controversieel zijn. De bestseller De mooie voedselmachine van de Duitse geneeskundestudent Giulia Enders is er zo een, het boek gaat namelijk over de darmen en alles wat daarmee te maken heeft. Dus ook de minder frisse kanten. Darm mit charme, heet het boek in Duitsland, en dat is misschien wel een passender naam. Enders vertelt namelijk met veel enthousiasme en humor over misschien wel het belangrijkste orgaan van het lichaam.

De mooie voedselmachine is opgedeeld in drie hoofdthema’s waarin de complete werking van de darmen behandeld wordt. Het eerste deel gaat over hoe de darmen nu precies werken en hoe ze er uit zien. Allerlei nuttige en minder nuttige maar daarom niet minder leuke feitjes komen aan bod, van de functie van de blindedarm en allergieën tot de juiste houding op het toilet en hoe het eindproduct van onze darmen er ongeveer het beste uit zou moeten zien.

Vervolgens wordt ingegaan op het zenuwstelsel van de darmen en welke rol dat speelt in het lichaam. Daarbij gaat het onder meer op het effect dat voedsel en een gezonde darmhuishouding kunnen hebben op de hersenen, en hoe darmziektes maar ook voeding depressies kunnen meehelpen veroorzaken. Tot slot is er ook ruime aandacht voor al het leven in de darm: de miljarden bacteriën en welke invloed voedsel daarop heeft.

Verwacht van De mooie voedselmachine geen kant-en-klare tips over wat je moet eten om je darmen zo gezond mogelijk te houden. Af en toe geeft Giulia Enders daar wel aanwijzingen voor, maar dat is niet het hoofddoel van het boek. Dat is veel meer om de lezer op basis van allerlei wetenschappelijke onderzoeken goed op de hoogte te brengen van hoe de darmen werken en niet werken. Verhelderend is bijvoorbeeld de opmerking dat wat de bacteriehuishouding betreft eigenlijk ieder mens anders is en iedereen dus ook gebaat kan zijn bij andere voeding en supplementen.

Vooral de combinatie van terloopse humoristische opmerkingen, de grappige tekeningen en de vlotte schrijfstijl maken De mooie voedselmachine tot een must voor iedereen die nu wel eens echt wil weten wat voor orgaan er precies middenin de buik zit en op welke manier je dit orgaan een beetje tevreden kan houden. Je leert er onder meer hoe suikers en voedingsvezels door je lichaam heen gaan en wat de effecten daarvan zijn. Maar ook waarom je niet met een keukensponsje moet afwassen, waarom het goed is om af en toe eens een wind te laten ontsnappen, hoe je misselijkheid kunt voorkomen en wat voor wezens er allemaal in je darmen leven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *