EreadersInspiratie

De voordelen en nadelen van een e-reader

Alles heeft z’n voor- en z’n nadelen, en dat geldt al wel helemaal voor digitaal lezen. Sta je zelf op het punt om een e-reader te kopen, of wil je nu wel eens weten wat er nu zo handig of onhandig is aan een digitaal leesapparaat? In deze blog zet ik enkele van de meest gehoorde voordelen en nadelen op een rijtje!

Voordelen

Honderden boeken op één lichtgewicht apparaat
Je hoeft niet meer te kiezen welk boek je mee zal nemen, voor in de trein naar je werk, op vakantie, of gewoon voor tijdens een middagje in het park. Op een e-reader kan je namelijk honderden e-books kwijt. 

Makkelijk draadloos nieuwe boeken kopen
En alsof dat nog niet genoeg is, vrijwel alle e-readers hebben tegenwoordig wifi aan boord. Dat betekent dat je makkelijk draadloos nieuwe e-books kunt aanschaffen, via een ingebouwde e-bookwinkel, zoals bijvoorbeeld bij Kobo, Bol.com, Amazon of Libris. Geen gedoe met kabeltjes en software dus!

Lettergrootte en lettertype eenvoudig aanpassen

Vind je het lettertype van je boek niet fijn lezen? Geen zorgen, met een druk op het scherm pas je het aan naar een ander lettertype! Hetzelfde geldt voor de lettergrootte. Te klein, of te groot? Je leest het boek precies zoals jij dat wil!

Makkelijk woorden opzoeken in (vertaal)woordenboek
Weet je de betekenis van een woord niet? Of lees je een anderstalig boek, bijvoorbeeld Frans, Duits of Engels, en twijfel je over de betekenis van een woord? Er zijn e-readers met ingebouwde woordenboeken. Zo kun je direct in je boek de betekenis van een woord opzoeken!

Ingebouwde schermverlichting
Veel van de e-readers die er te koop zijn hebben schermverlichting in de vorm van een frontlight. Dit betekent dat het scherm van bovenaf verlicht wordt, in tegenstelling tot bij een tablet, waar je direct in de lichtpuntjes/lichtbronnen kijkt. Fijn voor je ogen dus, en je kunt de intensiteit en de kleur vaak makkelijk aanpassen, zodat bijvoorbeeld blauw licht uitgefilterd wordt. Bovendien hoeft je bedpartner nooit meer last te hebben van jouw nachtelijke leesavonturen, doordat je het licht simpel kunt dimmen!

Onthouden waar je gebleven bent en verder lezen op een ander apparaat
Kom je na een tijdje een papieren boek tegen waar je in aan het lezen was, is je bladwijzer er uit, of ben je vergeten er een papiertje in te doen. Waar was je ook al weer gebleven? Bij een e-reader is dat heel eenvoudig: het apparaat onthoudt voor je waar je was. Klik het boek aan en je begint direct op de pagina waar je de laatste keer aan het lezen was. Heb je een e-reader van Kobo of Amazon, dan kun je ook op je smartphone of tablet via de app direct verder in hetzelfde boek, als je dat via deze aanbieders gekocht hebt. 

Waterbestendig
Ga je naar het strand, zwembad of in bad, dan wil je natuurlijk ook een boek mee. Bij een papieren boek moet je opletten dat er geen water op komt, bij een (waterbestendige) e-reader hoeft dat niet. Veel nieuwe e-readers hebben tegenwoordig een speciale coating waardoor je ze gewoon zonder zorgen mee kunt nemen naar een waterrijke omgeving.

Nadelen

Mist de look and feel van een papieren boek
Aan een papieren boek kun je zo lekker ruiken. Niet dat ik dat vaak doe, maar het argument dat het vasthouden van een papieren boek toch wel wat meer charme heeft dan een apparaat, daar ben ik ook gevoelig voor. 

De batterij kan leeg gaan
Zul je zien, moet je nog vijf bladzijden in dat superspannende boek, krijg je ineens de melding in beeld dat de accu van je e-reader leeg aan het raken is. Stressmomentje! Waar is het dichtstbijzijnde stopcontact?

Niet meer pronken met je boeken
Het leuke aan papieren boeken is dat je makkelijk aan andere kunt laten zien wat je leest, dat gaat bij een e-reader toch wat moeilijker. Ook het uitlenen van boeken is niet zo eenvoudig. 

Je moet zuinig zijn op je e-reader
Natuurlijk, een echte boekenliefhebber zal ook zuinig zijn op zijn papieren boeken. Maar het is toch et wat minder erg als je een boek van twintig euro laat vallen op een stenen vloer, dan een apparaat van pak ‘m beet honderdvijftig euro.

Heb jij nog meer voordelen of nadelen van een e-reader ondervonden? Laat het hieronder weten!

Een reactie

  • Wat ook een voordeel is van een e-reader. Ik heb liever dat mijn parkieten aan mijn e-reader knabbelen dan aan mijn boeken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *