Non-fictieRecensies

Recensie: De zomer van 1927, Bill Bryson

Het was de zomer van 1927, het hoogtepunt van de Amerikaanse ‘roaring twenties’ – een tijdperk van innovatie, economische bloei, de drooglegging en honkbal. De roerige jaren twintig zijn gevuld met twijfelachtige helden, excentrieke personages en fabuleuze uitvindingen. De samenloop van verschillende omstandigheden en ontwikkelingen leidden in 1927 tot een broeierige en levendige zomer. Een tumultueuze periode, of zoals Bill Bryson het verwoordt in zijn nieuwste boek De zomer van 1927: “[H]et was me het zomertje wel”.

Er zijn weinig non-fictieschrijvers die een geschiedschrijving, want dat is De zomer van 1927 toch wel, zo weten te schrijven dat het leest als een spannend avonturenboek. Met zijn boek Een kleine geschiedenis van bijna alles (2003) wist Bryson al te overtuigen als verhalenverteller, in De zomer van 1927 bewijst hij zich opnieuw. Bryson legt de focus op twee bijzondere figuren: vliegenier Charles Lindbergh en honkballer Babe Ruth. Via de ontwikkelingen in de opkomende luchtvaart en het honkbal beschrijft hij de economie, politiek, mode, muziek, sport en nog veel meer. Het resultaat is een vuistdik boek vol interessante feiten, humoristische weetjes en boeiende anekdotes die een hele eeuw bestrijken.

De zomer van 1927 gaat vrij overzichtelijk van start. Belangrijkste hoofdrolspeler is de jonge vliegenier Charles Lindbergh, de eerste vliegenier die in één stuk van Amerika naar het vasteland van Europa weet te vliegen. Lindbergh groeit in 1927 uit tot nationale held. Overal waar hij verschijnt, stroomt een een hysterische mensenmassa toe om een glimp van hem op te vangen. Op de vleugels van de Spirit of St. Louis, het legendarische vliegtuig van Lindbergh, vliegen we mee over Amerika ten tijde van belangrijke uitvindingen (zoals de hotdog, radio en televisie), de opkomst van jazzmuziek, de drooglegging, een grote overstromingen van de Mississippi, een vergadering van bankiers die zou leiden tot de beurscrash van 1929, sensationele moordprocessen, de start van het uithakken van vier reusachtige hoofden in Mount Rushmore, een opleving van de Ku Klux Klan en spannende boks- en honkbalwedstrijden.

Bryson weet dit alles op enerverende, humoristische wijze te beschrijven. De zomer van 1927 bruist van de energie. Helaas gaat dit halverwege wat ten koste van de leesbaarheid. Er zijn teveel zijsporen, waardoor de aandacht verslapt. Pas op tweederde van het boek komt er weer wat meer orde in het verhaal.

De grote kracht van dit boek is dat het steeds weer uitkomt bij Charles Lindbergh en Babe Ruth. Dit geeft een consistentie aan het verhaal, waardoor de vele uitstapjes naar politiek, economie, cultuur, sport en technologie vakkundig aan elkaar geweven worden. De zomer van 1927 is een uiterst plezierig en leesbaar verhaal, doorspekt met humoristische opmerkingen en treffende anekdotes, over een roerige periode in de geschiedenis van Amerika: een boek met ups en downs, net als het jaar 1927 zelf.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *