RecensiesRomans

Recensie: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, Jonas Jonasson

Zelden wordt een debuut zo goed ontvangen als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Wereldwijd gingen er tot nu toe meer dan 6 miljoen exemplaren van over de toonbank. Zo’n succes legt de lat hoog voor een tweede roman. Weet Jonas Jonasson opnieuw de harten te veroveren van zoveel mensen? Al vanaf de eerste pagina’s is duidelijk dat het in elk geval om een onvervalste, fantasierijke Jonas Jonasson gaat: droge humor, onwaarschijnlijke gebeurtenissen en toevallige verwikkelingen die de hoofdpersoon de hele wereld over voeren.

Het verhaal vangt aan in het door de apartheid verdeelde Zuid-Afrika. De veertienjarige Nombeko Mayeki werkt al negen jaar bij de latrines van de grootste sloppenwijk van het land. Ze valt op door haar uitzonderlijke talent. Ze kan amper lezen, maar rekenen als de beste. Binnen de kortste keren lost ze de ingewikkeldste sommen op. Op een dag wordt haar chef ontslagen, en de blanke meerdere heeft weinig zin om moeite te doen een nieuwe chef te vinden. Nombeko is de meest geschikte kandidaat. Maar het meisje heeft grotere dromen. Met behulp van een oude man die haar eens lastig viel bij het douchen leert ze lezen. Wanneer hij wordt vermoord, ontvreemd ze zijn diamanten die hij al die tijd verborgen hield. Met die schat gaat ze op zoek naar een beter leven. Ze zet koers naar de nationale bibliotheek, in de hoop dat boeken haar dat betere leven kunnen geven. “Die was voor zover ze wist geen verboden terrein voor zwarten, en met een beetje geluk zou ze er binnenkomen. Wat ze daarna nog meer kon doen dan ademhalen en genieten van het uitzicht wist ze niet, maar het was voldoende om mee te beginnen. Ze voelde dat de literatuur haar verder zou brengen.” Maar de bibliotheek haalt ze niet. Door een ongeluk komt ze uiteindelijk in dienst bij een ingenieur die verantwoordelijk is voor het nucleaire programma van Zuid-Afrika.

Afwisselend schakelt de verhaallijn van het boek naar Zweden, waar we kennismaken met het gezin van Ingmar. Hij heeft door een gebeurtenis uit het verleden een haat ontwikkeld tegen de monarchie en stelt zijn leven in dienst van de opdracht om een einde te maken aan het koningshuis. Wanneer zijn vrouw zwanger raakt en er onverwachts niet een maar twee jongens geboren worden, zorgt hij dat alleen een van de jongens wordt ingeschreven. Beiden zijn ze Holger, afwisselend gaan ze naar school, en Ingmar doet er alles aan om ze te indoctrineren met zijn anti-monarchistische denkbeelden. Hoe komen die verhaallijnen bij elkaar? Laat dat maar aan Jonasson over. Alles draait uiteindelijk om een atoombom, die de wereldvrede en het leven van de hoofdpersonen op het spel zet.

Wie heeft genoten van De 100-jarige man zal ook De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje op prijs stellen. Jonasson heeft opnieuw een verhaal geschreven dat je het liefst in een ruk uit wil lezen. Natuurlijk, het is meer van hetzelfde, en het boek overtreft zijn eerste roman zeker niet. Maar de humor en inventieve verwikkelingen zijn zoals we inmiddels van hem gewend zijn, en het boek combineert deze met een geniale verhaallijn die je meevoert van het verdeelde Zuid-Afrika naar het koude Zweden. Onderweg maken de hoofdpersonen kennis met de groten der aarde, worden ze achterna gezeten door Mossad-agenten en doen ze er alles aan om eindelijk eens een normaal leven op te kunnen bouwen. Uiteraard is dat laatste pas op het eind van het boek mogelijk.

De personages van Jonasson zijn stuk voor stuk weer onvergetelijk: drie Chinese vrouwen die zich specialiseren in het namaken van oude Chinese kunst, een paranoïde oud-Vietnamstrijder gespecialiseerd in pottenbakken, een meisje dat boos is op haar kapitalistische vader, haar oma die zich graag gravin laat noemen.. En dan nog Holger 1 en Holger 2, die hoewel ze tweeling zijn totaal niet op elkaar lijken. Nombeko, het arme zwarte meisje, is de slimste en degene die de touwtjes in handen houdt. Voor diepgang hoef je bij Jonasson niet aan te komen, wel voor humor, een laagdrempelig lesje internationale betrekkingen en bizarre lotgevallen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *