RecensiesThrillers

Recensie: Denken aan vrijdag, Nicci French

Met hun serie rond psychotherapeut Frieda Klein heeft het schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French een grote schare fans opgebouwd. Elk deel in de serie heeft een opeenvolgende dag in de titel. Dat betekent echter niet dat ze niet ook prima los te lezen zijn, zodat je op elk moment eigenlijk wel in kunt stappen. Denken aan vrijdag is weer een spannende thriller in de kenmerkende stijl van het echtpaar Nicci French, en biedt spanning, goed uitgewerkte personages en een pakkende vertelstijl.

Als in de Theems het lichaam van een man gevonden wordt die om zijn arm een polsbandje met de naam Frieda Klein heeft, kan dat alleen maar problemen betekenen voor dokter Klein. Ze heeft, zoals we in de vorige delen konden lezen, een geschiedenis van misdaad en doodslag in haar nabije omgeving, en dat gaat natuurlijk een keer tegen haar werken. De hogere bazen bij de recherche nemen haar dan ook op de korrel als belangrijkste verdachte. De dode is haar ex-vriendje Sandy, en iedereen in Frieda’s omgeving kan getuigen dat de breuk van hun relatie niet zonder slag of stoot ging.

Maar er is nog meer dat in haar richting wijst. Hoofdinspecteur Sarah Hussein doet er dan ook alles aan om haar schuld te bewijzen. Maar gelukkig heeft Frieda Klein ook vrienden, zoals een collega van Hussein, hoofdinspecteur Malcolm Karlsson. Bovendien kan ze altijd terugvallen op de illustere Oekraïense bouwvakker Joseph Morozov, en haar familie en andere vrienden. Geholpen door hen begint ze een eigen onderzoek naar de man van wie ze denkt dat die haar ex-vriend gedood heeft, Dean Reeve. De politie gaat er van uit dat deze man jaren geleden om het leven is gekomen, maar Frieda vermoedt dat hij nog leeft en verantwoordelijk is voor al het onheil dat zich in haar omgeving afspeelt.

Wat opvalt aan Denken aan vrijdag is dat Nicci French de spanning in dit deel wat meer opgevoerd heeft in vergelijking met de eerdere boeken in de serie. Dat komt met name door het kat-en-muisspel dat de politie en Frieda met elkaar spelen. Een groot deel van de thriller is Frieda op de vlucht en ondergedoken, en onder grote tijdsdruk moet ze een oplossing zien te verzinnen. Als ze dat niet doet hangt haar mogelijk een veroordeling en gevangenisstraf boven het hoofd voor een misdaad die ze niet gepleegd heeft.

Fans van Nicci French worden met dit nieuwe deel niet teleurgesteld, verre van. Het verteltempo is rap, het plot goed uitgewerkt, en hoewel je weet dat alles waarschijnlijk wel weer op zijn pootjes terecht zal komen, blijft lang onduidelijk hoe dat dan zal gebeuren. Zoals bij alle delen zit er ook hier weer een cliffhanger van formaat die je nu al doet uitzien naar het volgende deel.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *