Deze 20 prachtige bibliotheken moet je gezien hebben

Op internet kwam ik deze week een lijstje tegen van 27 van de mooiste bibliotheken ter wereld. Op Mustreads.nl heb ik al eens een lijstje gegeven van de 10 mooiste bibliotheken van Nederland en 10 historische bibliotheken in Nederland, maar de wereld is natuurlijk groter dan ons eigen landje! Daarom hieronder 20 bibliotheken in het buitenland die je absoluut eens met een bezoekje moet vereren.

Kloosterbibliotheek Admont, Oostenrijk

Doet in de verte wel wat denken aan onze eigen abdijbibliotheek in Rolduc, maar dan een heel stuk groter en indrukwekkender.

Nationale Tsjechische Bibliotheek, Praag

De Nationale Bibliotheek van Tsjechië is gevestigd in een mooi barok pand en heeft een rijke collectie, met naast boeken ook allerlei persoonlijke bezittingen van grootheden als Mozart en Tycho Brahe.

Bibliotheek van Stuttgart

De indrukwekkende kubusvormige bibliotheek van Stuttgart werd in 2011 gebouwd en telt 9 verdiepingen.

Library of Congress, Washington DC

Een ode aan kennis en wetenschap, de Library of Congress heeft behalve een enorm aantal strekkende meters kastruimte ook een overdaad aan marmeren zuilen, schilderingen en bladgoud.

Codrington Library, Oxford

De bibliotheek van All Souls College, een onderdeel van de universiteit van Oxford, stamt uit 1752 en huisvest een belangrijke historische collectie boeken.

Biblioteca José Vasconcelos, Mexico

Geen hangende tuinen maar hangende boekenkasten, althans zo lijkt het wanneer je deze bijzondere bibliotheek in Mexico-Stad binnenstapt.

Stiftsbibliothek St. Gallen

Nog zo’n mooie abdijbibliotheek, ditmaal in het Zwitserse St. Gallen. Het is de oudste bibliotheek van het land, uit de 8e eeuw, en het heeft een collectie die teruggaat tot aan die begintijd.

Walker Library of the History of the Human Imagination, Ridgefield

Een van de meest intrigerende bibliotheken op het lijstje is deze privé-bibliotheek van Jay Walker. Het is zowel een museum als een bibliotheek, en valt op vanwege de bijzondere vormgeving.

Real Biblioteca del Monasterio de El Escorial, Madrid

Naar deze bibliotheek in Madrid ga je niet alleen voor de boekencollectie, maar vooral ook voor de prachtige fresco’s en fraaie boekenkasten.

Koninklijke Bibliotheek, Copenhagen

De nationale bibliotheek van Denemarken zit sinds zo’n 15 jaar in dit bijzondere gebouw aan het water. De bibliotheek wordt ook wel Black Diamond genoemd.

Johns Hopkins University, Baltimore

Deze universiteitsbibliotheek kwam tot stand dankzij een donatie van filantroop George Peabody, en biedt vijf verdiepingen vol met boeken in een groots gebouw.

Seattle Central Library

De bibliotheek van Seattle valt op vanwege de bijzondere constructie met het schuine dak, mede ontworpen door Rem Koolhaas. In het eerste jaar bezochten meer dan 2 miljoen mensen deze bibliotheek.

Wiblingen, Ulm

Ook in Ulm, Duitsland, hebben ze zo’n mooie kloosterbibliotheek. Deze stamt uit het midden van de 18e eeuw en werd gemodelleerd naar de keizerlijke hofbibliotheek in Wenen.

Bibliotheque Nationale de France, Parijs

De ovalen leeszaal van de nationale bibliotheek van Frankrijk in Parijs is absoluut een bezoek waard.

New York Public Library

Bij de bouw was het een van de grootste marmeren gebouwen van het land, en nog steeds is de leeszaal van de openbare bibliotheek van New York een indrukwekkend gezicht.

Trinity College Library, Dublin

De toepasselijk geheten Long Room van deze bibliotheek in Dublin geeft je het gevoel even terug in de tijd te gaan.

Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro

Deze bibliotheek mag niet ontbreken op een lijst van mooie bibliotheken. Hij werd gebouwd in de 19e eeuw, maar heeft een bijzondere collectie die teruggaat tot in de 16e eeuw. Het gaat om de grootste collectie Portugese boeken buiten Portugal.

State Library of New South Wales, Sydney

Ook aan de andere kant van de wereld weten ze hoe ze bibliotheken moeten bouwen. Deze werd voltooid in 1845 en is daarmee de oudste bibliotheek van Australië.

Virgilio Barco Library, Bogotá

Deze bibliotheek werd ontworpen door een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse architecten, Rogelio Salmona, en is gevestigd in een openbaar park, bedoeld als een plaats van samenkomst.

Hofbibliothek, Wenen

De pronkzaal van de Hofbibliotheek in Wenen is er een om gezien te worden. De oorsprong van de bibliotheekcollectie ligt in de Middeleeuwen, de mooie zaal werd in de 18e eeuw gebouwd.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reactie (1)

  1. Vivian
    5 jaar geleden

    <3

Geef een reactie