Deze televisieprogramma’s over boeken zouden we in Nederland ook moeten hebben

Het is maar karig gesteld met de boekenprogramma’s op de Nederlandse televisie. Op zondagmorgen is er natuurlijk VPRO Boeken, en heel vroeger hadden we Hier is… Adriaan van Dis, maar op een handvol andere tijdelijke series na waarin al of niet bekende schrijvers iets mogen doen is het armoe troef. Iedere maand een klein kwartiertje in De Wereld Draait Door, daar moet de boekenliefhebber het verder mee doen. Toch zijn er in het buitenland heel wat succesvolle formats die ook in Nederland niet zouden misstaan. Deze onderstaande buitenlandse programma’s zou ik graag eens in Nederland op de televisie zien!

Canada Reads
Sinds 2002 ieder jaar in Canada op CBC: Canada Reads, een programma waarin in een soort debatsetting vijf bekendheden een boek naar de winst moeten proberen te leiden. Iedere aflevering wordt er door een panel een boek weggestemd. Na afloop blijft er een boek over dat ‘iedereen in Canada zou moeten lezen’.

Masterpiece
Een soort X-Factor voor auteurs, dat is het Italiaanse Masterpiece. Vorig jaar voor het eerst op de Italiaanse televisie te zien. Schrijvers moeten voor een jury van drie gevestigde auteurs opdrachten maken en presenteren, terwijl de camera’s ze op de huid zitten. Uiteindelijk wint de beste auteur een boekcontract met een oplage van 100.000 exemplaren.

Un livre, un jour
Iedere dag een ander boek op televisie uitgelicht, dit lijkt misschien een droom maar is realiteit in Frankrijk. Het miniprogramma Un livre, un jour geeft al bijna 25 jaar lang elke werkdag aan het eind van de middag in gemiddeld ongeveer 2 minuten een leestip, in diverse genres.

Das blaue Sofa
In Duitsland hadden ze onlangs de laatste aflevering van Das blaue Sofa, een literatuurprogramma waarin presentator Wolfgang Herles in gesprek ging met auteurs. De presentator is nu met pensioen, ZDF is bezig met een nieuw literatuurprogramma.

La Grande Librairie
Frankrijk is misschien wel het walhalla als het gaat om boekenprogramma’s op televisie. Je hebt er ook het wekelijkse La Grande Librairie, een programma van maar liefst een uur lang over boeken en schrijvers, zowel Franse als internationale.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reactie (1)

  1. Marcia
    5 jaar geleden

    Het is echt mijn droom om ooit een televisie format te bedenken waarin boeken bij het grote publiek gebracht worden. Bedankt voor dit lijstje met internationale inspiratie 🙂

Geef een reactie