RecensiesThrillers

Recensie: Dilemma, John Grisham

In sommige opzichten is Dilemma (Engelse titel: Gray Mountain) een typische John Grisham. We zien een underdog die het opneemt tegen de grote jongens, in een ogenschijnlijk hopeloze zaak, beschreven in een hoog tempo met veel verwijzingen naar rechtszaken en gerechtelijk jargon: een onvervalste legal thriller dus. Toch is er iets aan de hand met dit nieuwe boek van de Amerikaanse auteur.

Samantha Kofer is een ambitieuze jonge advocate die hard werkt bij een advocatenkantoor in New York. Ze is nu 29 jaar en alles wijst erop dat ze op haar 35e een salaris van minstens 2 miljoen dollar gaat verdienen en op niet al te lange termijn partner wordt. Maar het is 2008, en niets is wat het lijkt. Lehman Brothers valt om, het zakenleven in New York wordt hard geraakt, aan alle kanten gaan banen verloren. De jongste werknemers moeten het het eerst ontgelden, en van de ene dag op de andere staat Samantha op straat. Met de vage belofte dat er misschien over niet al te lange tijd wel weer werk voor haar is, en met de opdracht om voor de komende tijd een niet-betaalde stageplaats te zoeken. Op die manier behoudt ze in elk geval haar ziektekostenverzekering.

Samantha komt terecht in het slaperige stadje Brady in Virginia, dat gedomineerd wordt door de kolenmaatschappijen in de omgeving. Een voor een worden prachtige natuurgebieden verwoest in de zoektocht naar kolen. Dat gaat tegenwoordig niet meer met onder de grond gelegen mijnen, maar door complete bergen te strippen van de bovenste laag begroeiing en aarde. Niet gek dus dat dit op veel weerstand stuit, maar er zijn ook medestanders onder de lokale bevolking, die afhankelijk is van de mijnen. Samantha begint vol goede moed als stagiaire op het plaatselijke juridische bureau waar mensen gratis rechtsbijstand kunnen krijgen en raakt al snel verzeild in het wespennest van erfrecht, ontslagen medewerkers en door de kolenwinning ziek geraakte arbeiders.

De jonge advocate raakt bevriend met een plaatselijke advocaat die het tot zijn levensmissie heeft gemaakt om de grote kolenmaatschappijen dwars te zitten. Hoewel hij laconiek doet over de gevaren daarvan, loopt hij wel constant met een geladen pistool rond. De spanning stijgt als hij een zaak op zich neemt die de ondergang kan betekenen voor een van die maatschappijen. Plotseling verandert het stille stadje in een gevaarlijk hol van de leeuw. Samantha staat al snel voor het dilemma of ze hier wel verder wil, of dat de veilige grote stad toch meer voor haar is.

Zoals gezegd bevat dit boek veel elementen die het tot een onvervalste Grisham maken. Het is vlot geschreven, zit vol actie en is bovendien actueel, met de verwijzingen naar de crisis en de vieze praktijken van grote maatschappijen die geld belangrijker vinden dan natuur of belangen van medewerkers. Maar misschien is het zijn zeldzame keuze voor een vrouwelijke hoofdpersoon, of het milieu-aspect dat een grote rol speelt, John Grisham kan met dit boek niet tippen aan zijn eerdere meesterwerken en bestsellers. De thriller mist een echte rode lijn, en is meer een opeenstapeling van kleine zaken, om uiteindelijk toch nog met een klapper van een zaak te eindigen. Maar van die laatste zaak komen we dan weer de afloop niet te weten, waardoor je na het lezen met een wat onbevredigend gevoel blijft zitten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *