Inspiratie

Dilemma van een literatuurfan: ‘Spaar de spotvogel’ eerst nog lezen of niet?

Het is voor velen in de boekenwereld dé gebeurtenis van het jaar: morgen verschijnt Ga heen, zet een wachter, de herontdekte tweede roman van de Amerikaanse auteur Harper Lee. Dat levert voor sommige boekenfans een levensgroot dilemma op. Wat nu als je wél heel nieuwsgierig bent naar dat boek, maar haar eerste en tot nu toe enige roman Spaar de spotvogel nog nooit gelezen hebt? Misschien herken je het wel, verschijnt er een nieuw boek in een serie of van een auteur waar ineens werkelijk íedereen het over lijkt te hebben, en zou je ook dolgraag mee willen praten over dat boek, maar heb je het eerste deel nog niet gelezen. Wat te doen? Toch maar zo snel mogelijk naar de boekhandel rennen, net doen of je het eerste deel wel gelezen hebt, en lekker met iedereen meepraten over hoe goed het boek wel niet was? Of juist als een echte snellezer het eerste boek in een recordtijd van 20 seconden per pagina nog even uitlezen, om toch maar zo snel mogelijk aan het volgende nieuwe boek te kunnen beginnen? Wat te doen? De publicatie van Ga heen, zet een wachter, levert voor mij in elk geval een dergelijk dilemma op. Natuurlijk had ik deze gebeurtenis wel aan zien komen, maar je denkt altijd ‘er is nog wel tijd genoeg om het eerste boek te lezen.’ Maar helaas, too many books, too little time, morgen is de publicatiedatum al en nog steeds heb ik Spaar de spotvogel niet gelezen. Dus wat ga ik doen? Ik heb besloten om een dezer dagen alsnog een exemplaar van Spaar de spotvogel op de kop te tikken. Helaas is de roman niet digitaal in een Nederlandse vertaling beschikbaar, dus dat wordt een bezoekje aan de boekhandel brengen en diep in de buidel tasten om de nieuwste editie op de kop te tikken, die maar liefst 24,95 euro kost. Maar het tweede boek lezen zonder het eerste ooit te hebben gelezen vind ik zelf geen optie. How about you?

5 reacties

  • Maar je gaat To Kill a Mockingbird toch niet in het Nederlands lezen!

    • Daar twijfel ik nog over 🙂 Ben op zich niet zo’n purist dat ik per se alle literatuur in de originele taal wil lezen, maar misschien is het bij dit boek wel weer de moeite waard.

  • Ik ga Spaar de spotvogel ook eerst lezen, in het Nederlands!

  • Het boek staat toevallig nog op mijn ‘nog-te-lezen-plank’ in de boekenkast (helaas in het Nederlands, maar op boekenbeurzen heb je niet altijd wat te kiezen). Vanochtend een boek uitgelezen, dus vanavond begin ik aan Spaar de spotvogel(s?)! Afhankelijk daarvan door met haar nieuwe (maar gezien de reputatie van het spotvogel-boek: vast wel).

  • Spaar de spotvogel kost slechts €15,- in de boekhandel en is het lezen meer dan waard, dus geen dilemma

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *