Non-fictieRecensies

Donna Hay – Fresh en Light

Donna Hay is een Australische kookboekenschrijfster met eigen televisieprogramma’s, een magazine en inmiddels een flinke stapel kookboeken. In Nederland kun je haar programma’s zien op 24kitchen. Haar nieuwste boek is net verschenen: ‘Fresh en Light’.

De taarten van acht lagen die in haar magazine wel te vinden zijn blijven hier weg, het doel is balans vinden zónder een dieet te volgen. Volgens Hay gaan gezond en lekker namelijk heel goed samen. Het boek is opgedeeld in soorten maaltijd: ontbijt, lunch & salades, snelle avondmaaltijden, avondmaaltijden, snacks & bijgerecht, desserts & traktaties en de basis. Daarna volgt nog een woordenlijst voor de wat minder bekende ingrediënten.

De opdeling in snelle en uitgebreidere avondmaaltijden is goed gevonden. Het zou handig zijn geweest wanneer dit ook was gedaan voor de ontbijtrecepten en wanneer de lunchrecepten ook tips hadden gehad voor het meenemen ervan. De gedachte achter ‘Fresh en light’ is logisch en helder, maar hoe je in de praktijk ’s ochtends deze mooie ontbijtjes klaarmaakt blijft lastig wanneer je gewoon werkt. Er zijn wel tips, maar blijven sporadisch. Bijvoorbeeld bij de ontbijtmuffins: die kun je invriezen. En bij de granola van quinoa: daar kun je in een keer meer van maken voor 2 weken ontbijt.

Quinoa komt veel terug in het boek, ook bij de snelle avondmaaltijden. Dit hoofdstuk biedt de meest praktische recepten, die je eigenlijk elke dag wel kan maken. Denk aan recepten als: kip uit de oven met citroen en geitenkaas, salade van rode quinoa en boerenkool, taco’s met limoen-chilivis en pastasausen waar je geen pan voor nodig hebt. Anders dan je gewend bent, maar niet moeilijk.

Wat opvallend is is dat er in het voorwoord wordt verwezen naar het ebook. Iets, zo staat er, waar Hay erg trots op is omdat het ook stap-voor-stapkookaanwijzingen bevat. Dit ebook is echter alleen in het Engels verschenen, alleen voor iPad, en niet in de Nederlandse iBookstore beschikbaar gemaakt. Bovendien heb je net het luxe dertig euro dure boek voor je liggen, dus wat moet je met deze informatie? De Nederlandse uitgever (Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum) had dit prima weg kunnen laten.

‘Fresh en Light’ is een mooi boek met recepten die je elke dag kan maken en toch verrassend zijn.

Fresh en Light / Donna Hay / Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum / € 29,99

20130709-085031.jpg

20130709-085047.jpg

20130709-085102.jpg


Koop dit boek


Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *