RecensiesThrillers

Recensie: Dood de Vader, Sandrone Dazieri

In zijn eigen land Italië is Sandrone Dazieri al jarenlang een vaste waarde in het thrillerlandschap. De Gorilla-reeks werd er een bestseller en de auteur werkte mee aan de verfilming ervan. Zijn nieuwste boek Dood de Vader is de eerste thriller van Dazieri die in het Nederlands vertaald werd. En dat is geheel verdiend, want hierdoor kan de Nederlandse thrillerfan ook genieten van een razendspannende, vuistdikke thriller die je meeneemt door de straten van Rome en in de psyche van een meedogenloze moordenaar én zijn slachtoffers.

Als jong kind werd Dante Torre ontvoerd door een mysterieuze man die hij Vader moest noemen en die hem opsloot in een graansilo, ergens op het platteland in het noorden van Italië. Ruim 10 jaar later weet hij op wonderlijke wijze te ontsnappen, en vanaf dan staat hij in Italië bekend als ‘de man van de silo’s’. Gedacht wordt dat de dader de eigenaar van de boerderij is, die zelfmoord pleegde na de ontsnapping. Maar Dante heeft altijd gevoeld dat zijn ontvoerder nog ergens rondloopt.

Dan wordt in de buitenwijken van Rome een dode vrouw gevonden, onthoofd. Haar zoontje is spoorloos verdwenen, de vader wordt als schuldige aangewezen. Het hoofd van de recherche in Rome, Rovere, vertrouwt het onderzoek dat de officier van justitie laat uitvoeren niet, en schakelt de op non-actief gestelde Colomba Caselli in. Rovere brengt haar in contact met Dante, die nu achter de schermen adviseert in rechtszaken. Vanaf het moment dat Dante bij de zaak betrokken wordt, heeft hij het idee dat zijn oude kwelgeest terug is. Langzaam weet hij de sceptische Colomba ervan te overtuigen om in het verleden te duiken en verbanden te zoeken tussen die zaak van meer dan 20 jaar geleden en wat er nu in Rome gebeurt.

Dante en Colomba zijn niet de gebruikelijke helden van een thriller. Beiden kampen ze met psychische problemen, Dante vanwege zijn jarenlange opsluiting, Colomba door wat ze een jaar eerder meemaakte: ze overleefde een bloederige bomaanslag in Parijs. Bovendien moeten ze hun onderzoek grotendeels onder de radar uitvoeren en worden ze van alle kanten tegengewerkt. Toch komen ze stapje voor stapje dichter bij de oplossing van de gruwelijke moord op de jonge moeder. Maar hoe meer ze de dader op de hielen zitten, hoe wanhopiger hij zijn best doet om lijntjes die naar hem leiden uit de weg te ruimen. En daardoor lopen ook Colomba en Dante zelf gevaar. Ligt de oplossing inderdaad in het verleden van Dante, en wie is of was die ‘Vader’ eigenlijk?

Sandrone Dazieri lokt je met vaardige pen mee in het onderzoek en dompelt je onder in een kolkende maalstroom van spanning, mysterieuze personages, grote ego’s en complottheorieën. Toegegeven, het plot was misschien niet slechter geworden van wat snijwerk – de ontknoping is bijvoorbeeld wat ver gegrepen – maar alle ruim 550 pagina’s zijn boeiend en de spanning is goed gedoseerd. Vergeet de Scandinavische thrillers even, misschien wordt 2015 wel het jaar van de Italiaanse thriller. Sandrone Dazieri schreef in elk geval een van de meest verrassende thrillers van het jaar tot nu toe.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *