Eerder uit de gevangenis door het lezen van boeken

Lezen is misschien nog wel het meest nuttige tijdverdrijf als je in de gevangenis zit. In de Italiaanse regio Calabrië zijn ze daar ook van overtuigd. In de gevangenissen van de regio kunnen gevangenen mogelijk binnenkort hun celstraf verkorten door het lezen van boeken.

Een initiatief daartoe werd onlangs in de regionale raad besproken. Het voorstel is om gevangenen per gelezen boek drie dagen eerder vrij te laten, met een maximum van 48 dagen per jaar. Het geldt alleen voor gevangenen die een celstraf van minstens 6 maanden aan de broek hebben gekregen.

Met de maatregel wil indiener Mario Caligiuri gevangenen stimuleren om meer boeken te lezen. Dat zou hen met dit voorstel niet alleen geestelijk voordeel op kunnen leveren, maar dus ook praktisch. ‘Lezen is een krachtig tegengif tegen ongemakken, het is goed voor je ontwikkeling en vergroot je inlevingsvermogen.’

Op deze manier kunnen bovendien de overvolle gevangenissen van Italië wat meer ontlast worden, zo meent Caligiuri.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie