Einde voor de Sony Reader: wat doet Bol.com?

Bijna vijf jaar geleden, in september 2009, stond Bol.com samen met Sony praktisch aan de wieg van het digitale lezen in Nederland. De afgelopen week werd bekend dat Sony geen nieuwe ereaders meer op de markt zal brengen. Dat betekent dat Bol.com nu aan zet is. Wat zijn de opties die het bedrijf heeft?

Eind augustus 2009 was het eindelijk zover. Na een tijd van geruchten leek het moment van een doorbraak van het digitale lezen in Nederland aangebroken. Bol.com startte met de verkoop van de Sony Reader in Nederland, tegelijk met een aanbod van zo’n 2.000 Nederlandstalige ebooks. Dat aanbod ebooks is inmiddels zo’n 15 keer zo groot. Maar wie dit weekend bij de afdeling ereaders van Bol.com kijkt kan niet anders dan teleurgesteld raken. Direct uit voorraad leverbaar zijn nog slechts een achttal verschillende apparaten, waaronder meest b-klasse ereaders van enkele jaren oud. Slechts één ereader die dit jaar is verschenen: de net nieuwe Icarus Illumina, die qua specificaties ook meteen de beste is. De Sony Readers zijn sinds kort uitverkocht en zoals nu bekend komen er geen nieuwe meer.

Op het gebied van ebooks timmert Bol.com nog steeds goed aan de weg. Het marktaandeel van het bedrijf is niet bekend, maar zal naar schatting boven de 50% liggen. In 2012 was het nog 80%, maar sindsdien zijn Kobo en Apple ook naar Nederland gekomen. Met het verdwijnen van de Sony Reader, naast Kobo op dit moment de enige ‘premium’ ereader op de Nederlandse markt, zal Bol.com iets moeten verzinnen om dat marktaandeel vast te houden. Wat kan het bedrijf doen?

– Op dezelfde voet doorgaan. Het blijven verkopen van wat onbekendere merken als Icarus, Autovision en Aluratek en hopen dat de klanten naar de site zullen blijven komen voor de ebooks. Het gevaar hierbij is dat Kobo en straks Amazon met hun eigen ereaders die zijn voorzien van ingebouwde ebookwinkel Bol zowel op apparaatgebied als op ebookgebied voorbijstreven. Amazon is bezig met de ontwikkeling van een Nederlandstalige ebookwinkel en komt mogelijk in 2015.

– Een eigen ereader op de markt brengen. Deze stap valt niet te verwachten, want het ontwikkelen van een eigen ereader is niet goedkoop en geen garantie voor succes. Het toenmalige Selexyz probeerde het bijvoorbeeld met de Oyo (wie kent hem nog?), maar dat mislukte.

– Aansluiten bij een grotere ereaderproducent. Eigenlijk dus hetzelfde als vijf jaar geleden met Sony, maar dan met een andere fabrikant. Het probleem is dat er momenteel weinig grote fabrikanten over zijn. Het Duitse initiatief Tolino is een optie, die hebben in Nederland nog geen samenwerkingspartner. In Vlaanderen werken ze sinds kort samen met Standaard Boekhandel.

– Gokken op het einde van de ereader, en alles inzetten op lezen via tablets en smartphones. Een ebookabonnement à la Spotify ontwikkelen (samenwerken met het in oprichting zijnde Riddo, een initiatief van enkele Nederlandse uitgeverijen).

– De markt voor ebooks opgeven en focussen op andere producten. Met de dreigende komst van Amazon zie je nu al dat Bol.com in snel tempo nieuwe sub-shops toevoegt. Snel uitbreiden en weinig meer investeren in risicovolle onderdelen zoals ebooks en ereaders lijkt ook een redelijke optie.

– …

Wat denk jij dat Bol.com zou moeten doen, nu Sony gestopt is met ereaders en de markt voor digitaal lezen nog altijd niet tot grote groei gekomen is in Nederland?


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (52)

 1. evelyn
  6 jaar geleden

  Volgens mij kunnen ze het beste een eigen ereader maken, maar dan moeten ze er wel veel geld in willen steken..

 2. Annelies
  6 jaar geleden

  Lezen op smartphone of tablet is helemaal niet handig. De eerste is te klein, de tweede te zwaar. Echte lezers lezen uren achter elkaar, dat kan alleen in een papieren boek of een ereader. Papieren boeken zijn voor ouderen te zwaar en onhandig vasthouden. Ik hoop van harte dat de ereader blijft!

  • Love2Read
   6 jaar geleden

   Hmm lezen of een tablet hoeft niet te zwaar te zijn hoor, met de kleinere android tablets en de iPad mini gaan ze aardig in de richting van de e-reader.

   • Jolanda
    6 jaar geleden

    Zolang je niet in de zon zit kan je prima lezen op een tablet of smartphone, maar buiten in het zonnetje pak ik liever mijn e-reader. Het zou stom zijn als ze zich niet op e-readers blijven richten

 3. Aspra
  6 jaar geleden

  Na de stopzetting van de productie van de uitstekende vaio laptops alweer een goed product dat verdwijnt: de e-reader, al loopt die van mij wel regelmatig vast. Door die salami politiek graaft Sony zijn eigen graf. En hun service is ook niet fameus. De markt van e-readers moet nog groeien en bol.com kan best verder blijven zoeken naar alternatieve readers, Vooral dan de inkt jet readers die duidelijker zijn en minder vermoeiend voor de ogen dan een tablet. Bovendien gaat de batterij lang mee. Kobo vind ik niet zo gebruiksvriendelijk. Ik hoop maar dat mijn 2 jaar oude Sony prs2 nog enige tijd meegaat want sinds ik de voordelen den de e-reader leren kennen heb, lees ik praktisch geen papieren boeken meer.

 4. Mies Huibers
  6 jaar geleden

  Nu heb ik zelf een Kobo zodat ik niet over de gebruiksvriendelijkheid van andere e-readers kan oordelen maar men zou een slag kunnen winnen door eens te kijken naar de geweldige opties die sommige apps voor de tablets en smartphones hebben.
  Die Kobo van me is qua software een verschrikking in vergelijking met bijvoorbeeld een app als Moon+reader voor de smartphone/tablet.
  De smartphones zijn tegenwoordig gemakkelijk 5 inch met superschermen zodat het lezen daarop helemaal geen ramp is. Oké, e-inkt blijft wat rustiger voor de ogen misschien.
  Zelf lees ik tegenwoordig papieren boeken en boeken vanaf mijn Smartphone. De e-reader laat ik steeds meer links liggen. Ze hadden wat inventiever moeten zijn met de e-readers is mijn mening.
  Ik denk dat BOL zijn plan moet trekken en niet meer te veel energie in de e-reader moet steken.

 5. Marja
  6 jaar geleden

  Ik lees altijd erader en wel een sony. Vind lezen op tablet te zwaar. Heel jammer vind ik dit

 6. Manuella
  6 jaar geleden

  Martijn, ik begrijp niet goed waar je met dit artikel heen wil. je schrijft het volgende: “Maar wie dit weekend bij de afdeling ereaders van Bol.com kijkt kan niet anders dan teleurgesteld raken.” Waarom? Er zijn toch andere zeer goed ereaders te verkrijgen op bol.com.

  • Martijn Joosse
   6 jaar geleden

   Hoi Manuella,
   met alle respect, maar de ereaders van Autovision, Icarus en Aluratek die Bol nu verkoopt zijn niet helemaal van hetzelfde kwaliteitsniveau als de ereaders van Sony, Kobo, Amazon, Barnes & Noble, Tolino.

   Het zijn prima ereaders hoor, maar als ik persoonlijk zou moeten kiezen zou ik ze denk ik niet kopen. En Bol.com gaat er de strijd niet mee winnen, vrees ik.

   • Manuella
    6 jaar geleden

    Hoi Martijn,

    Mijn excuses, ik had wat verder moeten kijken. Ik zag nog overal Kobo staan, maar blijkt dat dat alleen maar hoesjes zijn. Ik moet zeggen dat ik je standpunt deel hoor.

 7. Hannie Snels
  6 jaar geleden

  Zeer jammer dat de Sonyreader gaat verdwijnen. Al zeker 6 jaar heb ik enkel Sony.
  Nu op dit moment de Sony PRS-t3. Ben altijd zeer tevreden over dit merk.
  Hopelijk blijft Bol.com wel doorgaan met e-readers en kiezen ze dan vooral voor Kobo.

  • marjolein
   6 jaar geleden

   Eens met Hannie, heerlijk die sony’s. Inderdaad dan maar Door met Kobo, kom op Bol!

 8. Jojanneke van den Bosch
  6 jaar geleden

  Kindle, Kindle, Kindle. Ik wil nooit meer zonder. Ben zó blij dat ik ‘m destijds o het vliegveld heb gekocht. Niet duur, leest prettig. Minder Nederlandstalige boeken (maar ik lees met name Engelstalig) wang Amazon, dat wel. Maar jeetje, wat heb ik al veel gelezen op het ding!

 9. Els Kronenburg
  6 jaar geleden

  Tja, ik heb een e-reader, maar ik moet bekennen dat ik hem eigenlijk niet meer gebruik sinds ik een android smartphone heb met de gratis aldiko app. Het viel me enorm mee hoe goed je op zo’n relatief klein scherm kunt lezen, en door de koppeling met dropbox kun je eigenlijk altijd ‘doorlezen’. En ja, ik lees ook veel en lang, ik heb daar geen enkel probleem mee. En ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die dit doen (of op een tablet lezen), waardoor je je kunt afvragen of er echt nog een interessante markt voor e-readers zal overblijven.

 10. Joop Liefaard
  6 jaar geleden

  Als Bol een samenwerkingsverband met Kobo zou aangaan, lijkt het probleem opgelost. De Kobo-readers zijn uitstekend. Althans dat is mijn ervaring. Het apparaat doet wat het moet doen: mij een aangename leeservaring geven. Ik heb ook wel op mijn tablet gelezen maar dat bevalt stukken minder. Teveel reflectie op het scherm en te zwaar. Maar of Kobo openstaat voor een dergelijke samenwerking weet ik niet.
  Daarnaast is de vraag interessant of er nog wel een markt is voor ereaders (zoals Els Kronenberg hierboven ook al opmerkt). Mijn reader werkt prima en die zal ik niet vervangen. Dat gaat alleen maar gebeuren als er echt iets revolutionairs op de markt komt. En daarover heb ik nog niets gelezen.

 11. fany
  6 jaar geleden

  Een echte lezer zoals ik leest overal maar op mijn Kobo aura (ereader) lees ik het prettigst want ja er is wel degelijk verschil met je tablet en smartphone. Je ogen zijn véél minder snel moe en ik krijg geen hoofdpijn dus Bol moet ereaders blijven hebben …
  Ik ben er van overtuigd als ze kwalitatieve readers met goed scherm en weinig tot geen reflectie hebben dat daar een markt voor blijft want meer en meer mensen lezen ebooks en boeken en echt niet alleen op een tablet…

 12. Kelly
  6 jaar geleden

  Ik heb ze allemaal. Tablet 7 en 10 inch, smartphone, maar er is niets rustigers en fijner lezen dan een ereader. Zelf heb ik nog de sony prs1 waar ik al mijn ebooks op lees. Zeer tevreden mee.
  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de ereaders helemaal verdwijnen. Heb juist het idee dat er steeds meer mensen een ereader aanschaffen.
  Ik vind persoonlijk dat een ereader is om te lezen en niet om er spelletjes of apps op te kunnen zetten.
  Daarvoor is hij ontwikkeld. Dus laat de ereaders lekker bij de basis blijven en zich daarin specialiseren.
  Dat is mijn mening, maar ik snap dat andere er anders over kunnen denken.

  Eigenlijk heb ik wel een vraag voor Martijn.
  Ik overweeg een andere ereader. Hoewel ik nog zeer tevreden ben over mijn sony prs1, mis ik toch het licht op de reader.
  Nu ik toch een nieuwe ga halen, wil ik wel de beste, maar ik kom door alle reviews en soorten er niet meer wijs uit.
  Welke adviseer je me om in overweging te nemen?

 13. Sari
  5 jaar geleden

  Echt zonde dat Sony is gestopt met het maken van E-readers. Mijne is na drie jaar helaas door waterschade stuk gegaan. Ik heb nu Kobo E-reader voor een mooie prijs gekocht (check altijd even aanbiedingen als je van plan bent e-reader te kopen, want de prijzen zijn sterk in beweging). Daar ben ik gerust blij mee, maar reageert toch minder lekker dan mijn oude vertrouwde Sony. Ook ging de batterij van de Sony langer mee. In mijn Kobo E-reader heb ik nu wel een lichtje. Dat vind ik wel een pluspunt. https://knibble.nl/e-reader

 14. Jayson Rutgers
  2 weken geleden

  I simply want to say I am all new to weblog and definitely enjoyed your web blog. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly have wonderful articles. Regards for sharing with us your web site.

 15. check this site out
  1 week geleden

  I love the efforts you have put in this, regards for all the great articles.

 16. Elliptical assembly service
  1 week geleden

  Thanks a lot for sharing this with all folks you really realize what you’re talking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my web site =). We will have a hyperlink exchange contract between us!

 17. go to my blog
  6 dagen geleden

  I have observed that in the world the present moment, video games include the latest fad with children of all ages. Occasionally it may be unattainable to drag young kids away from the activities. If you want the very best of both worlds, there are various educational games for kids. Good post.

 18. check these guys out
  6 dagen geleden

  I just want to say I am all new to blogging and site-building and seriously liked your blog site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have tremendous articles. Many thanks for sharing with us your website page.

 19. 8 tools of digital marketing
  6 dagen geleden

  Spot on with this write-up, I truly assume this web site needs much more consideration. I’ll most likely be once more to learn far more, thanks for that info.

 20. small house renovation ideas
  5 dagen geleden

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I’m experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

Geef een reactie