Filmpje: Philipp Blom over zijn boek Alleen de wolken

Why I Love This Book: boekentips van schrijvers en lezers in korte, aansprekende filmpjes. Vanaf nu ook regelmatig te zien via MustReads.

“It was a fascinating time for experiments, terrible political experiments, wonderful cultural experiments. And I tried to capture them.”

In bovenstaand filmpje praat Philipp Blom over zijn boek Alleen de wolken. Alleen de wolken beschrijft de jaren van het interbellum. Door de Eerste Wereldoorlog was de wereld compleet veranderd. Als gevolg van de schok van de ongekende destructie van die oorlog leek de bevolking als geheel alle zekerheden, elk geloof en iedere oriëntatie te zijn kwijtgeraakt. Uit dit trauma kwamen de nieuwe ideologieën zoals het communisme en het fascisme voort. Philipp Blom gaat te werk als deelgenoot, als tijdgenoot; hij beschrijft de jaren 1918-1938 zoals ze zijn beleefd in al hun complexiteit en tegenstrijdigheid. Hij zoomt telkens in op een bepaald jaar, waarbij hij ingaat op een specifieke gebeurtenis. Evenals in zijn eerdere boek, De duizelingwekkende jaren, betrekt Blom de literatuur en de beeldende kunst erbij en brengt zodoende het verleden op een buitengewoon aantrekkelijke en realistische wijze tot leven.


Een website met alleen maar mooie verhalen. Lezers en schrijvers geven hun persoonlijke boekentip. Ze vertellen ‘why I love this book’, hoe dat ene boek hen raakte, ontroerde, inspireerde of ze iets leerde. Filmpjes over boeken in alle genres, van alle tijden, in alle talen en voor alle leeftijden.

Geef een reactie