Gratis ebooks: 10 klassiekers om tijdens je vakantie te lezen

De lange, warme zomerdagen komen er weer aan: ideale omstandigheden om lekker veel te lezen. Wil je niet teveel geld uitgeven aan boeken? Dan is het misschien eens een idee om de oude klassiekers er bij te pakken. Gratis te downloaden, en meestal nog heel goed leesbaar. Soms moet je wat door de oude taal heen lezen, maar het zal je verrassen. En op de volgende verjaardagsfeestjes kan je tenminste echt met verstand van zaken meepraten over de hoogtepunten uit de literatuur.

De kellner en de levenden, Simon Vestdijk
Op een vredige avond worden twaalf mensen – bewoners van een flatgebouw in een van Nederlands grote steden – door de politie uit hun huis gehaald en gedwongen in een soort touringcar plaats te nemen. Na een rit door de nachtelijke stad worden zij afgezet aan de ingang van een groot bioscooptheater, waar een tamelijk rommelige organisatie bezig is aan een groot aantal mensen kaarten uit te reiken. Allen moeten zich op een bepaald sein in het theater begeven en de weg volgen die door middel van cijfers op hun kaarten is aangeduid. Wanneer dit sein wordt gegeven en de twaalf flatbewoners – onder wie een kind, een emerituspredikant, een tandarts, een toneelspeler en een oude dame – zich op weg begeven, blijkt het theater de ingang tot een bizarre doolhof te zijn. Voor hen is dit theater het beginpunt van een ongehoorde reis en na veel twijfel en vreemde avonturen beseffen zij allengs, dat ook voor hen, die toch niet gestorven zijn, de Dag des Oordeels is aangebroken.
Download ePub


Misdaad en straf (Schuld en boete), Fjodor Dostojevski
Het verhaal van een straatarme student in Sint Petersburg die een oude woekeraarster vermoordt omdat hij zichzelf als Übermensch boven wet en moraal acht, is een van de voorlopers van de moderne misdaadroman. Niet alleen omdat Misdaad en straf met veel suspense vertelt hoe Rodion Romanovitsj Raskolnikov met een bijl de pandjesbazin en haar per ongeluk in de weg lopende zuster van kant maakt, maar vooral omdat het meedogenloos beschrijft hoe Raskolnikov daarna worstelt met zijn geweten en door een vasthoudende politie-inspecteur (type Columbo of Hercule Poirot) langzaam maar zeker tot een bekentenis wordt gedwongen
Download PDF


Vijf weken in een luchtballon, Jules Verne
In 1863 verscheen bij ‘Vijf weken in een luchtballon’, Jules Vernes eerste roman in de serie ‘Wonderreizen’, die uiteindelijk 64 titels zou tellen. Toen het boek uitkwam, waren verhalen over expedities in Afrika, een continent dat toen voor de meeste Europeanen nog een mysterie was, erg in trek. Vijf weken in een luchtballon werd dan ook een bestseller.
Download ePub


Eline Vere, Louis Couperus
De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het ‘banale leven’. Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe.
Download ePub


Max Havelaar, Multatuli
Op 4 januari 1856 werd Eduard Douwes Dekker benoemd tot assistant-resident van Lebak. Precies drie maanden later volgde zijn ontslag. De kwestie-Lebak was geboren. In 1859 zou Douwes Dekker op een Brusselse zolderkamer, in nauwelijks een maand tijd, over deze affaire de roman Max Havelaar schrijven. Dit onder het pseudoniem Multatuli verschenen werk bleek een genadeloze afrekening te zijn met zijn superieuren, en schetste bovendien een weinig verheffend beeld van de Nederlandse bemoeienis met het rijk van Insulinde.
Download ePub


Gevoel en Verstand, Jane Austen
Wie trouwt met wie? Evenals in andere grote romans van Jane Austen is dit bij Verstand en gevoel (Sense and Sensibility) de vraag waar alles om draait. Hoofdpersonen zijn de verstandige Elinor Dashwood en de gevoelige Marianne Dashwood. Marianne laat zich het hoofd op hol brengen door de charmante Willoughby, terwijl Elinor dit met lede ogen aanziet. Kan haar zusje niet eens wat verstandiger zijn? En zullen ze ondanks alle tegenslagen beide de ware liefde vinden? Sense and Sensibility was de eerste roman van Jane Austen. In 1995 werd dit tijdeloze werk uit 1811 verfilmd met onder meer Hugh Cirant en Kate Winslet in de hoofdrollen.
Download ePub


Van de koele meren des Doods’, Frederik van Eeden
‘Van de koele meren des Doods’ (1900) behoort samen met ‘De kleine Johannes’ (1887) tot de bekendste werken van Frederik van Eeden. Het is een van de meest gelezen en herlezen Nederlandse romans en is nog even indrukwekkend als toen het verscheen. In ‘Van de koele meren des Doods’ beschrijft Van Eeden met groot psychologisch inzicht het leven van een jonge vrouw. Hedwig Marga de Fontayne is van goede komaf, maar erfelijk belast en labiel. Ze worstelt met het huwelijk, met haar ideeën over de liefde en haar lustgevoelens. Totaal ontredderd en verslaafd aan morfine eindigt ze in Parijs, waar ze zich prostitueert om aan geld te komen. Na een verblijf in het ziekehuis krabbelt zij uiteindelijk weer overeind. Haar laatste dagen slijt zij in Nederland, in de functie van liefdezuster, een haast naamloze verschijning.
Download ePub


De drie musketiers, Alexandre Dumas
De jonge d’Artagnan trekt naar Parijs om een musketier te worden. Ter plekke leert hij musketiers Athos, Porthos en Aramis kennen. Ze worden vrienden en roepen: ‘Eén voor allen, allen voor één!’ Samen verdedigen ze Frankrijk van allerlei bedreigingen, zowel binnenlands als buitenlands. Ondertussen passeren er voldoende duellen, intriges en romances om de lezer zoet te houden.
Download ePub


Anna Karenina, Leo Tolstoj
Anna is gehuwd met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin, maar wordt verliefd op de jonge officier graaf Wronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven echter steeds meer beheersen. Anna Karenina is een monumentale negentiende-eeuwse roman vol drama en romantiek, en wordt met recht een waar meesterwerk genoemd.
Download PDF


Oliver Twist, Charles Dickens
Het verhaal van de jonge wees Oliver Twist, die het opvanghuis ontvlucht maar dan ten prooi valt aan gewetenloze volwassenen, zorgde bij de eerste publicatie in 1837 voor een schokeffect onder de lezers. Dickens’ vertelling over jeugdige onschuld die wordt overschaduwd door het kwaad beschrijft de criminele onderwereld van Londen, die bevolkt wordt door kleurijke en memorabele personages. De avonturen van Oliver Twist is zowel een bijtende sociale aanklacht als een fantastische avonturenroman.
Download ePub


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (2)

 1. Anne BaKo
  7 jaar geleden

  Mooi!

  Wat boeken die ik altijd nog had willen lezen.

  Bedankt en een fijne zomer !

 2. M deHaan
  5 maanden geleden

  Firefox kan de server niet vinden!

Geef een reactie