Week van het korte verhaal: gratis korte verhalen lezen

Korte verhalen, je houdt ervan of je houdt er niet van, zo lijkt het. Veel boekenlezers lezen amper of nooit een kort verhaal. Om daar verandering in te brengen is er de Week van het Korte Verhaal. Dit jaar vindt de achtste editie plaats, met activiteiten in tientallen boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Sinds een aantal jaar wordt er ook een prijs uitgereikt voor de beste verhalenbundel, de J.M.A Biesheuvelprijs. Houd je zelf ook van korte verhalen, of wil je het wel eens proberen? In deze blog een overzicht van plekken waar je gratis online korte verhalen kunt lezen!

Gratis Nederlandstalige korte verhalen

DBNL
Via de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren zijn veel gedigitaliseerde werken uit de literatuur te lezen en te downloaden. Daar zitten ook veel korte verhalen tussen. Hieronder enkele tips:

Leo Tolstoy: Verhalen (PDF)
Carry van Bruggen: Avontuurtjes (ePub)
Nicolaas Beets: Camera Obscura (ePub)
Maarten Biesheuvel (diverse verhalen verschenen in literaire tijdschriften, bijvoorbeeld De goudvis)
Arthur van Schendel: Verhalen (ePub)

Hans Vervoort
De Nederlandse auteur Hans Vervoort publiceert geregeld gratis ebooks op zijn website. Hij heeft ook een eigen site met een bundel korte verhalen, 177 in totaal.

Shortreads
Op de website shortreads.nl publiceren jonge Nederlandse auteurs dagelijks een kort verhaal dat verband heeft met de actualiteit.

Hebban
Op boekensite Hebban worden regelmatig korte verhalen gepubliceerd, zowel door amateurschrijvers als door gepubliceerde auteurs. Kijk op deze pagina voor een overzicht van korte verhalen die je gratis kunt lezen.

Kobo Plus
Ben je abonnee van Kobo Plus, dan vind je in het aanbod ebooks ook veel bundels met korte verhalen. Klik hier voor een overzicht!

Previews van ebooks met gratis verhalen
Bij veel ebookwebsites kun je gratis previews van boeken downloaden of inkijken voordat je ze koopt. Vaak is dat zo’n 10% van een boek. Het voordeel van korte verhalen is dat ze kort zijn, bij de meeste verhalenbundels kun je dus ook in de preview al een of meerdere complete korte verhalen lezen. Kijk hier voor een overzicht van verhalenbundels bij Kobo. Klik vervolgens na inloggen bij een titel op ‘Preview opslaan’ om de preview van het ebook op je Kobo e-reader op te slaan. Een handige manier om gratis korte verhalen te lezen en te kijken of dat genre wat voor je is!

Gratis Engelstalige korte verhalen

Op internet zijn veel gratis verhalen van bekende en minder bekende auteurs te vinden. Hieronder enkele voorbeelden!

Anthony Doerr, The Hunter’s Wife
Stephen King, Premium Harmony
Isabel Allende, And of clay we are created
Alice Munro, Queenie
H.G. Wells, The Door in the Wall and Other Stories (diverse bestandsformaten)
James Joyce, Dubliners (diverse bestandsformaten)
G. K. Chesterton, The Innocence of Father Brown (diverse bestandsformaten)

Klik hier voor meer Engelstalige klassiekers met korte verhalen, te downloaden in diverse bestandsformaten.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reactie (1)

  1. yeet
    2 uur geleden

    yeet

Geef een reactie