Hay-on-Wye: 1.900 inwoners, meer dan 20 boekhandels

Met meer dan 1 boekwinkel per 100 inwoners is het pittoreske stadje Hay-on-Wye op de grens van Wales en Herefordshire in Groot-Brittannië met recht een boekenstad te noemen. In de hoogtijdagen waren er meer dan 40 boekhandels, de laatste jaren is de neergang langzaam ingezet en nu zijn er nog zo’n 20-25 in bedrijf. Toch blijft het stadje een leuke bestemming voor iedereen die wat met boeken heeft. Gegarandeerd dat je niet met lege handen naar huis gaat.

In de jaren ’70 raakte het stadje in verval, waarop een lokale ondernemer zich kroonde tot ‘koning’. Zijn belangrijkste daad als vorst was om Hay uit te roepen tot boekenstad. Van het een kwam het ander en langzaam groeide het aantal boekhandels. Een keer per jaar is Hay-on-Wye het decor van een groot boekenfestival, het Hay Festival of Literature & Arts. Dit evenement trekt tienduizenden bezoekers naar het stadje.

Flickr: Hannah Swithinbank
Flickr: Hannah Swithinbank
Flickr: Stephanie Yoder
Flickr: Stephanie Yoder
Flickr: mifl68
Flickr: mifl68
Flickr: Sean Beesley
Flickr: Sean Beesley


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reactie (1)

  1. Laura
    4 jaar geleden

    Wat gaaf! Als ik ooit in de buurt ben, wil ik er zeker een bezoekje aan gaan brengen!

Geef een reactie