Help, mijn e-reader flikkert

Nee, het ligt niet aan je ogen, en er is ook niets mis met je e-readerscherm: bij alle e-readers met een e-inkscherm moet het scherm zo nu en dan volledig ververst worden. Dit uit zich in een ‘flikkering’ waarbij het volledige scherm even van zwart naar wit springt voordat nieuwe tekst in beeld verschijnt.

De techniek van een e-readerscherm is anders dan die van een LCD-scherm. Dit zorgt ervoor dat een e-reader een scherm heeft dat veel lijkt op echt papier, zonder de felle lichtbron van LCD-schermen zoals bijvoorbeeld dat van de iPad. Daardoor leest het scherm veel prettiger, maar de techniek heeft nog wel enkele nadelen. Een daarvan is het feit dat er nog geen goede kleurenversie van dit soort schermen op grote schaal beschikbaar is. En de ander is dat de zwart/witte ‘bolletjes’ in het scherm zo af en toe helemaal ververst moeten worden, omdat je anders last van doorschijnen krijgt: sommige bolletjes blijven dan bij een paginawisseling staan, waardoor tekst door elkaar heen gaat lopen.

Er is goed nieuws: de meeste e-readergebruikers wennen goed aan dit fenomeen en merken er na een tijdje niets meer van. En daarbij wordt de flikkering iedere nieuwe generatie e-readers weer een stukje minder. De meeste e-readers hebben nu een optie waarmee je kan instellen hoe vaak de volledige schermverversing optreedt. Bij de Kobo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een keer in de 1 tot 6 paginawisselingen.