Help, mijn e-reader is kapot!

Net als alle apparaten gaan e-readers wel eens kapot. Wat zijn de meest gehoorde klachten, en wat kun je er eventueel aan doen?

Schermbreuk
Het scherm van een e-reader oogt sterk, maar kan net als LCD-schermen kapot gaan. Laat je er iets hards op vallen, of stop je hem in je tas en komt het scherm in de verdrukking, dan kan er een schermbreuk optreden. Soms kan zo’n schermbreuk ook wel spontaan optreden. Een schermbreuk ziet er ongeveer uit zoals onderstaand plaatje.Wat kun je hier aan doen? Weinig, of je moet technisch zijn. Het is mogelijk om via Chinese webwinkels een vervangend scherm aan te schaffen en deze dan zelf te installeren op je e-reader.
Daarnaast, als je e-reader nog binnen de garantietermijn kapot is gegaan, zijn veel winkels coulant met dit soort problemen. Het kan dus nooit kwaad om even te informeren bij de winkel waar je je e-reader gekocht hebt.

Apparaat reageert niet meer
Blijft de e-reader de hele tijd op hetzelfde beeld staan, of blijft je scherm leeg, op welk knopje je ook drukt? Dan zijn er drie opties, of je e-reader is inderdaad kapot, of je batterij is helemaal leeg, of er is een andere storing. Het kan in elk geval geen kwaad om de e-reader eens een nacht aan het stroomnet te hangen. Helpt dit niet, dan kun je een zogenaamde hard reset uitvoeren. Kijk in de handleiding van je apparaat of zoek op internet hoe je dit doet. Meestal is dit een kwestie van twee bepaalde knoppen tegelijkertijd een tijdlang in te drukken. En helpt dit allemaal niet? Dan is er grote kans dat je e-reader het begeven heeft. Opnieuw kan het geen kwaad even te informeren bij de winkel waar je het apparaat gekocht hebt, zeker als het apparaat nog niet zo oud is.