Hoe zet ik ePub ebooks op mijn e-reader?

ePub is het meest gebruikte bestandsformaat in Nederland. De meeste e-readers kunnen hiermee zonder meer overweg. Het is heel eenvoudig om ebooks die je online koopt op je e-reader te zetten. Hier lees je hoe je dat doet.

Allereerst zijn er twee verschillende soorten ePub-ebooks. Sommige ebooks zijn beveiligd met Adobe DRM-beveiliging. Dit betekent dat je ze maar op een beperkt aantal apparaten kunt lezen/kopiëren, of, in het geval van ebooks die je bij de bibliotheek leent, dat je ze maar een beperkte tijd kunt lezen. En daarnaast zijn er kopieerbare ePub-ebooks. Verreweg de meeste ebooks die je bij Nederlandse webwinkels koopt (Bol.com, ebook.nl, etc.) zijn van die laatste soort. Ze zijn beveiligd met een zogenaamd watermerk, maar kennen dus geen ‘harde’ kopieerbeveiliging. Dat maakt het overzetten van ebooks van je computer naar je e-reader een stuk makkelijker.

Hoe zet je ebooks op je e-reader?
Koppel je e-reader met de bijgeleverde USB-kabel vast aan je laptop of pc. Open je Windows-verkenner of Mac-finder, en wacht even tot het apparaat gevonden wordt. Download het ebook van internet, of navigeer naar de map waar je het ebook opgeslagen hebt. Sleep vervolgens het ePub-bestand naar je aangekoppelde e-reader. Wacht even tot het kopiëren afgerond is, en koppel je e-reader vervolgens weer af. Start de e-reader op, en je zult als het goed is het ebook zien verschijnen, of terugvinden in de bibliotheek van het apparaat.

Heb je een Kobo-e-reader?
Dan kun je voor ebooks die je bij elke wegwinkel koopt gebruik maken van bovenstaande methode. Maar er is nog een andere optie: koop je ebooks bij Bol.com of Kobo, maak via de Wifi van je apparaat verbinding, klik op synchroniseren/Sync en de ebooks verschijnen draadloos op je apparaat.

Heb je een Tolino?
Daarvoor geldt hetzelfde als voor de Kobo-e-readers. Ook deze zijn uitgerust met wifi, zodat de ebooks die je bij Libris (of Standaard Boekhandel in België) koopt automatisch op je apparaat verschijnen.

Hoe zet je ebooks van de bibliotheek op je e-reader?
Klik hier om het antwoord op deze vraag te lezen.