Als je wel eens in het Reschental geweest bent, op de grens van Oostenrijk en Italië, dan ken je ongetwijfeld de kerktoren die half uit het meer steekt. Een indrukwekkend gezicht, en daardoor inmiddels een toeristische bezienswaardigheid. Aan die toren zit echter een trieste geschiedenis verbonden. Deze pakkende roman van Marco Balzano laat je kennismaken met de geschiedenis van de streek, die nauw verbonden is met de geschiedenis van het fascisme en de opkomst van het nazisme. In het interbellum werden er plannen gemaakt om diverse stuwdammen aan te leggen. De oorlog gooide roet in het eten, maar nooit verdween de dreiging van het water.
De inwoners hebben zich met die dreiging verzoend en een groot deel verwacht dat de plannen nooit doorgezet zullen worden. Ze hebben ook wel andere dingen aan hun hoofd, want net voor de oorlog doet de Italiaanse overheid er alles aan om de lokale cultuur uit te wissen. Die is namelijk gebaseerd op het Duits dat hier gesproken wordt, men voelt zich meer verwant met de noorderburen. Maar ook niet iedereen zit te wachten op de komst van de Duitsers naar het gebied, tijdens de oorlog. Dat geldt bijvoorbeeld voor Trina en Erich, die op een gegeven moment zelfs de bergen in vluchten, uit angst dat Erich zich moet melden voor het leger.
De cover van het boek, met de schitterende afbeelding van de kerktoren, haalde me direct over het boek te kopen. De kerktoren in het water is als een metafoor voor de inhoud. Onder het oppervlakte zit namelijk veel verborgen. Op soms wat onderkoelde toon doet de auteur verslag van de gebeurtenissen. Tegen de achtergrond van de geschiedenis speelt nog een persoonlijk drama voor de hoofdpersonen, namelijk het vertrek van hun dochtertje, zij wordt meegenomen door familie naar Duitsland toe. Gaandeweg vervaagt de herinnering wat, maar altijd blijft het een rol spelen. De gevoelens van Erich en Trina balanceren tussen boosheid vanwege het feit dat ze weggegaan is en verlangen om haar ooit weer te zien. De diverse lagen maken ‘Ik blijf hier’ tot een intrigerende roman over universele thema’s als gemis en verandering.