RecensiesThrillers

Recensie: Ik reis alleen, Samuel Bjørk

Met Samuel Bjørk heeft de Scandinavische thrillerwereld een nieuwe stem die zich kan meten met de besten. Eerder schreef hij al een tweetal romans, Ik reis alleen is zijn debuut in het thrillergenre. Het is het eerste deel in een geplande serie over het speurdersduo Holger Munch en Mia Krüger. Na een wat aarzelend begin neemt de spanning in het boek alleen maar toe om uit te monden in een bloedstollende ontknoping.

Ergens in een afgelegen bos wordt het lichaam gevonden van een jong meisje, opgehangen aan een boom. Om haar nek een label: ‘ik reis alleen’. Ze ziet er in alle gruwelijkheid beeldig uit, gekleed in nieuwe poppenkleertjes, en ze heeft een rugzakje met schoolboeken bij zich. Het blijkt slechts het eerste slachtoffer in een zaak die het land op zijn kop zal zetten. Op een van haar nagels staat onheilspellend het cijfer 1 geschreven.

Een speciaal team wordt samengesteld om de moordenaar op het spoor te komen. Die lijkt zich maar al te graag in de kijker te spelen, haast alsof hij het erom doet om gepakt te worden. Zo ontspint zich een kat-en-muisspel tussen de dader en de politie, waarbij de politie steeds een stap achter lijkt te lopen.

Het opsporingsteam wordt geleid door Holger Munch, die de hulp van zijn oude collega Mia Krüger inroept. Dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want Mia blijkt in een zware depressie te zijn beland en bereidt zich voor op een zelfmoord, om zo weer met haar aan een verslaving gestorven zus verenigd te kunnen worden. Maar de zaak doet haar denken aan iets uit het verleden, en die link wordt al snel zo duidelijk dat de zelfmoord nog maar even moet wachten. Er moeten levens gered worden.

De kracht van deze thriller zit hem in het feit dat Samuel Bjørk een veelheid aan personages gebruikt en die ook allemaal goed uitwerkt. Waar we in andere thrillers nogal eens focussen op een of twee personages, maken we in Ik reis alleen met meer karakters kennis. Naast Mia en Holger zijn dat bijvoorbeeld de nerd Gabriel, maar ook twee jonge broertjes die een van de eerste lichamen ontdekten en later in het verhaal nog weer opnieuw worden opgevoerd.

Je kunt merken dat Samuel Bjørk een beginnend thrillerauteur is, met name aan de eerste helft van het boek. Daar zwalkt het verhaal wat heen en weer, met teveel sprongen in locaties en personages. Maar juist als daardoor je aandacht behoorlijk aan het verslappen is, neemt het verhaal enkele wendingen en raakt de vaart er ineens in. De tweede helft van de thriller is met soepelheid en kunde geschreven en grijpt je bij de keel, zoals het een goed thriller betaamt. Enkele minder geloofwaardige plotontwikkelingen vergeef je de auteur daardoor al gauw, bijvoorbeeld die rond de hoofdrolspelers bij de christelijke sekte die in het boek een rol speelt. Hopelijk weet Bjørk in de volgende delen van deze serie het tempo en de inventiviteit waarvan hij in het laatste gedeelte blijk geeft vast te houden. In dat geval staat de fanatieke thrillerlezer nog heel wat mooist te wachten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *