Inspiratie

Kobo Aura H2O review

De nieuwste ereader van Kobo heet H2O, en dat is met een reden. Het apparaat is namelijk waterdicht gemaakt. Dat betekent dat je hem zonder zorgen mee in bad of naar het strand kunt nemen. Laat je hem per ongeluk in het water vallen of heb je natte handen dan kun je hem nog steeds gebruiken.

Wat dat betreft is de Kobo Aura H2O redelijk uniek, zeker in vergelijking met de Kindle of de Nook van Barnes & Noble. Wat valt er nog meer op aan deze ereader? Net als de Kobo Aura HD is het scherm een fractie groter dan we bij de meeste ereaders gewend zijn. 6.8 inch in plaats van 6 inch. Dit merk je in de hoeveelheid tekst die je op het scherm kunt weergeven, maar ook in hoe het apparaat in de hand ligt. Hij is net wat zwaarder en groter dan de standaard-ereaders. Met één hand bedienen gaat dan ook wat lastig, ook door het ontbreken van bladerknoppen, zoals die bijvoorbeeld op de nieuwste Kindle Voyage wel zitten.

De Kobo Aura H2O weegt 233 gram en is zo groot als een normale paperback. Hij heeft 4 GB geheugen, dat je nog met een MicroSD-kaartje kunt uitbreiden. De accuduur is 2 maanden bij normaal gebruik en het scherm, met een resolutie van 1430 x 1080 pixels, heeft ingebouwde voorgrondverlichting die je in intensiteit kunt instellen. De 1 GHz processor zorgt voor een snelle werking van het apparaat.

De case van de ereader is gemaakt van een rubberachtig aanvoelend soort kunststof die makkelijk schoon te houden is. Aan de achterkant zit een licht verloop naar de zijkanten toe. De Kobo Aura HD had nog een wat ‘goedkoop’ gevoel door de gebruikte materialen, dat ontbreekt gelukkig bij de H2O.

Gebruik
De Kobo Aura H2O is uitgerust met dezelfde software die we ook op de eerdere ereaders van het bedrijf aantreffen. Als je dus al eens met een ereader van Kobo hebt kennisgemaakt dan is de bediening vertrouwd en zul je snel je weg vinden. Maar ook als je nieuw bent met de Kobo-ervaring is er weinig om je zorgen over te maken: een eenvoudig stappenplan helpt je snel op weg met de belangrijkste functies.

Via het homescherm heb je een overzicht van de meest gebruikte functies van de ereader. Je vindt er je laatst gelezen boeken, nieuwe boeken die je onlangs hebt toegevoegd aan je digitale boekenkast, toegang tot de ebooks op je apparaat en de shop van Kobo. De instellingen van de ereader vind je rechtsboven.

Lezen
Zoals gewoonlijk heb je bij Kobo heel veel mogelijkheden om de weergave van de tekst van een ebook naar eigen smaak aan te passen. Zo kun je regelafstand, marges en lettergrootte wijzigen en heb je ook de beschikking over een groot aantal voorgeïnstalleerde lettertypes, waaronder een lettertype dat speciaal voor dyslectische mensen is ontwikkeld.

Tijdens het lezen kun je eenvoudig aantekeningen maken of tekst markeren door je vinger lang op een woord te duwen en vervolgens te slepen Als je alleen een woord selecteert krijg je de definitie te zien zoals die in het mee-geïnstalleerde Van Dale Pocketwoordenboek staat.

Dankzij de hoge resolutie van het apparaat wordt tekst scherp weergegeven, zonder ‘pixelige’ uitstraling die je nog wel eens bij vroegere ereaders zag. Wel moet het eInkscherm nog steeds zo af en toe volledig verversen, waardoor je een zwarte flits zult zien. Als je het scherm vergelijkt met eerdere ereaders valt op dat het allemaal nog net wat meer zwart-wit is, terwijl de eerste ereaders vooral zwart-grijs waren. Helemaal wit is het trouwens ook weer niet, eInkschermen blijven nog altijd een beetje een licht groen/grijze uitstraling hebben.

Nieuwe ebooks
Vanuit de ingebouwde shop van Kobo kun je zonder problemen alle Nederlandstalige ebooks kopen en downloaden. Via de meegeleverde kabel kan je bovendien ook alle ebooks die je bij andere winkels koopt eenvoudig overzetten. De ereader ondersteunt het ePub-formaat, in Nederland het meestgebruikte bestandsformaat. Ook PDF-documenten kun je met de ereader weergeven, maar omdat deze een vaste layout hebben leest dit over het algemeen wat minder prettig.

Omdat Kobo in Nederland samenwerkt met Bol.com is het ook mogelijk de ebooks die je bij Bol.com koopt te synchroniseren met je ereader. Je moet hiervoor bij het ingebruiknemen van je ereader niet inloggen met je Kobo-account maar gewoon met je Bol.com-account. Alle ebooks die je bij Bol.com gekocht hebt komen vervolgens direct beschikbaar op je ereader.

Conclusie
De Kobo Aura H2O is met een prijs van 179,99 euro een ereader die zich op het hogere segment richt. Voor 139 euro heb je de Kobo Aura, een ereader die qua kwaliteit niet onder doet voor deze nieuwste Kobo-telg. Maar wil je een ereader met een iets groter scherm én die bovendien waterdicht is, dan is de Kobo Aura H2O een goede keus. Het apparaat is degelijk van bouwkwaliteit, heeft een lekker scherp, helder en groot scherm en blinkt net als de overige ereaders van Kobo uit in gebruiksvriendelijkheid. Ideaal voor zowel de beginnende als de gevorderde digitale lezer.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *