De nieuwe ereader van Kobo ligt sinds kort in de winkels. De Kobo Aura is de opvolger van de in het voorjaar geïntroduceerde Aura HD, maar heeft in tegenstelling tot die laatste een iets kleiner scherm van 6 inch. Wat zijn de andere verschillen, en kan Kobo hiermee de concurrentie met Amazon en Sony aan?
Qua specificaties doet de ereader in elk geval niet onder voor de andere grote merken. Op een punt na dan, want Amazon maakt voor de nieuwe Kindle Paperwhite gebruik van de allernieuwste versie eInkschermen, terwijl de Kobo Aura dat niet heeft. In hoeverre dat echt een groot verschil maakt is nog maar de vraag, het zal waarschijnlijk hoogstens gaan om een nog iets hoger contrast. De Kobo Aura heeft wel een scherm met hoge resolutie: 1014 x 758 pixels. Verder is hij uitgerust met een 1GHz processor, Wifi, 4Gb schijfruimte, ComfortLight, en ingang voor een MicroSD-kaart. De gebruikte eInk-techniek is weer een stukje beter dan die op de Kobo Glo. Verversen van het scherm hoeft nu nog maar een keer op de 100 paginawisselingen en er treedt veel minder ghosting op: het doorschijnen van eerdere pagina’s. Ook de schermverlichting is verbeterd. Het is minder blauwig en minder fel dan bij de Kobo Glo.
Qua design valt de Kobo Aura ook positief op ten opzichte van eerdere ereaders van zowel dit merk als andere merken. Het bezit een ‘edge-to-edge’ scherm, wat zoveel betekent dat de ereader net als tablets een scherm heeft zonder opstaande randjes. Dat werkt erg prettig bij swipen om een pagina om te slaan, en het ziet er ook nog eens een stuk moderner uit. De achterkant is van geribbeld kunststof, waardoor hij niet zomaar je hand uitglijdt. Hij oogt zeer compact en is lekker licht met 174 gram.
Het scherm reageert overigens nog niet altijd zo snel als je zou verwachten, bij een 1GHz processor. Bladzijdes omslaan duurt langer dan op de Kobo Glo, maar hopelijk zal Kobo dit in een software-update snel verhelpen. Wat een groter probleem van het scherm is, is het feit dat er snel krassen op komen. Een hoesje of sleeve erbij aanschaffen is dan ook wel haast geboden, want het apparaat los in je tas laten slingeren levert na korte tijd al hinderlijke krassen op. Voor een volgende ereader mag Kobo nog wel eens goed naar de duurzaamheid van het scherm kijken.
Gebruik
Zoals altijd bij Kobo is de gebruiksvriendelijkheid van de ereader goed op orde, mits je bereid bent jezelf te verbinden aan het Kobo-platform. Om de ereader te gebruiken heb je een account bij Kobo nodig. Bij het eerste gebruik vul je eenvoudig je accountsgegevens in, waarna eventuele al eerder aangeschafte boeken meteen in je bibliotheek verschijnen. Via de ingebouwde ebookshop heb je keus uit een groot aantal Nederlandstalige en anderstalige ebooks. Dat zijn er letterlijk miljoenen, dus leesvoer kom je nooit tekort. Overigens is het ook mogelijk je eigen boeken of ebooks die je via andere manieren in bezit hebt gekregen op je ereader te zetten. Daarvoor verbind je de Kobo eenvoudigweg met je computer en zet je de bestanden over met bijvoorbeeld Windows verkenner, Calibre of via Adobe Digital Editions.
Ebooks
De software van Kobo om ebooks te lezen is op alle ereaders van het bedrijf vrijwel hetzelfde. Zo zal je, wanneer je al een Touch of Glo gebruikt hebt, weinig verrassingen tegenkomen. Wel zijn er weer enkele vernieuwingen doorgevoerd, waarvan het nog de vraag is of die ook naar de oudere modellen komen. Een belangrijke vernieuwing is de optie ‘Verder dan het boek’. Hierin vind je (niet voor alle ebooks) extra informatie over bijvoorbeeld de belangrijkste personages uit een boek, belangrijke begrippen en boeken waarin die begrippen of personages ook een rol spelen. Qua functionaliteit heeft Kobo hier goed gekeken naar Amazons X-Ray functie op de Kindle.
Uiteraard heb je op de Aura ook de mogelijkheid woorden op te zoeken in een woordenboek (Nederlandstalig, nog geen Nederlandse vertaalwoordenboeken), notities te maken en standaardinstellingen voor de weergave van ebooks, als lettertype en marges, te wijzigen.
Nieuw is ook de toevoeging van nog meer leesstatistieken. Zo kun je in een boek nu ook zien hoe lang het nog duurt om het boek in je huidige tempo uit te lezen.
Extra
Net als bij de eerdere ereaders van Kobo zitten er weer enkele extra functies op. Naast spelletjes als schaken en sudoku kun je het internet op via de basale webbroser. Daarnaast heeft Kobo de leesdienst Pocket geïntegreerd. Dat betekent dat je eenvoudig (web)artikelen of notities die je via Pocket opgeslagen hebt kunt lezen op je ereader. Een handige functie die veel toevoegt aan het gebruiksgemak van je ereader.
Conclusie
Met de Kobo Aura zet de Canadese ereadermaker opnieuw een stapje voorwaarts. Het design maakt het apparaat tot misschien wel de mooiste ereader van dit moment. Het grootste minpunt is het scherm, dat erg vatbaar voor krassen is. Maar was je toch al van plan er een hoes of sleeve bij te kopen, dan mag dat geen belemmering zijn om voor deze ereader te kiezen. De Kobo blinkt naast het opvallende design uit in opties om de weergave van ebooks aan te passen en de integratie van Pocket. Als je dus gaat voor design en functies is de Aura zijn 150 euro helemaal waard. Maar voor die prijs had Kobo het scherm wel wat krasbestendiger mogen maken.