Koken & Eten

Koken tussen vulkanen is Kookboek van het Jaar 2014

Een boek met een bijzondere omslag en opmaak is donderdag door een vakjury uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2014. In Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers vind je alles over culinaire geschiedenis, de herkomst van ingredienten en hun merkwaardigheden én zo’n 240 recepten uit de Zuid-Italiaanse keuken.

Wat vond de jury van dit boek?
“Het boek is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk. Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Een slap, bruin karton die van de bodem van een kist met sinaasappelen gevist lijkt te zijn. Wie een boek zoekt dat met een vochtig doekje kan worden afgenomen is bij deze auteur aan het verkeerde adres.
Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft kan wel boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!”

De vakjury bestond dit jaar uit Grietje Braaksma, Janneke Philippi, Robert Kranenborg, Joël Broekaert en Dirk Laucke. Behalve een juryprijs was er ook een publieksprijs: de Gouden Garde. Melk & dadels van Rose stories ism Nadia Zerouali kreeg de meeste stemmen van het publiek.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *