Non-fictieRecensies

Recensie: Laatste boot naar Sint-Helena, Ron Moerenhout

Hoe is het om naar een van de meest afgelegen bewoonde eilanden van de wereld af te reizen? Je beleeft het mee met de auteur van dit fascinerende boek over Sint-Helena, een eilandje in de Atlantische Oceaan, ver voor de kust van Afrika.

Het eiland Sint-Helena is om meerdere redenen een interessante bestemming. Napoleon werd ernaar verbannen en stierf er, het is ooit nog van Nederland geweest, én er leven nog steeds zo’n 4.500 mensen, geïsoleerd in de oceaan. Inmiddels is er een luchthaven gebouwd, en sinds een paar jaar vliegen er ook commerciële maatschappijen naar het eiland. Maar ten tijde van de reis van de auteur was de boot de enige mogelijkheid om er te komen, door middel van een boottocht die vijf dagen in beslag nam.

Ron Moerenhout beschrijft levendig de reis naar het eiland toe, de ontmoetingen op de boot, de gesprekken met de plaatselijke bevolking en de bijzondere ontdekkingen die hij op het eiland doet. Hij probeert diverse episodes uit de geschiedenis van het eiland te reconstrueren door overblijfselen te bezoeken. Zo ontdek je op de schouders van de auteur onder meer de ruïnes van verdedigingswerken, het huis waar Napoléon zijn laatste jaren sleet, en een bijzondere steen met een Nederlandse tekst (die niets met het eiland te maken blijkt te hebben).

Houd je van reisverhalen waarin ontdekkingen en geschiedenis gecombineerd worden, dan ben je bij dit boek aan het goede adres. Het nodigt uit om verder te duiken in de bijzondere geschiedenis van de zeevaart en ontdekkingsreizen, en laat je dromen van de mogelijkheid om misschien zelf ook ooit nog eens naar Sint-Helena op reis te gaan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *