‘Lezen van literaire fictie maakt je slimmer’
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Toronto zijn lezers van fictie ‘creatiever’ en ‘rationeler’ dan mensen die alleen non-fictie lezen. Volgens de studie Opening the Closed Mind: The Effect of Exposure to Literature on the Need for Closure kunnen mensen die fictie lezen onder andere beter omgaan met onzekerheid.
Het onderzoek werd geleid door psychologe Maja Djikic. Uit de studie blijkt dat studenten die een kort verhaal lazen minder behoefte hadden aan ‘cognitieve opgeslotenheid’ dan studenten die een essay te lezen kregen. Dit werd gemeten aan de manier waarop ze na het lezen reageerden op stellingen als ‘ik heb een hekel aan onzekere situaties’ of ‘ik houd niet van vragen die op meerdere manieren beantwoord kunnen worden’.
Volgens de onderzoekers kan dit fenomeen verklaard worden doordat het lezen van literaire fictie leidt tot meer creativiteit en een beter ontwikkeld denkvermogen. “Tijdens het lezen ontwikkel je het vermogen om je in denkrichtingen van verschillende personages te verplaatsen, zelfs als die personages je helemaal niet aanstaan”, aldus de onderzoekers.
Het is nog niet duidelijk of het effect langdurig aanhoudt, maar er zijn tekenen dat het veelvuldig lezen van literatuur goed is voor het vermogen om je in verschillende situaties in te leven. “Over het algemeen is de kennis uit non-fictie boeken belangrijk om succesvol te zijn in je werk. Maar je moet ook in staat zijn om je in anderen te kunnen verplaatsen en daar kan het lezen van fictie bij helpen.”
Altijd (stiekem) al geweten… 😉