Inspiratie

Lezers mogen Nederlandse titel nieuwe roman Jonas Jonasson bedenken

De tweede roman van de Zweedse auteur Jonas Jonasson verschijnt in december 2013 in Nederland. Uitgeverij Signatuur roept de hulp van lezers in bij het bepalen van de titel van de opvolger van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Aan de hand van een korte beschrijving van de inhoud van het nieuwe boek mogen lezers ideeën voor een titel opsturen naar de uitgeverij. De winnaar krijgt het boek met de winnende titel erop, 3 boeken van Signatuur naar keuze en twee kaartjes voor de bioscoopfilm van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. De verfilming van de succesroman van Jonasson verschijnt in het begin van 2014 in de bioscopen. In het Engels wordt de titel van het nieuwe boek The Illiterate Who Could Count, in de oorspronkelijke versie in het Zweeds luidt de titel Analfabeten som kunde räkna. Van Jonassons debuut over de 100-jarige man werden wereldwijd bijna 6 miljoen exemplaren verkocht, waarvan meer dan 2 miljoen in Duitsland. Hieronder lees je de beschrijving van het nieuwe boek. Wat zou volgens jou een goede titel zijn?
Nombeko is op haar veertiende baas over een ploegje schoonmakers van latrines in Pretoria, Zuid-Afrika. Ze heeft zichzelf leren lezen en rekenen, en vooral met cijfers blijkt ze een waar genie. Door omstandigheden komt ze terecht bij een ingenieur die aan een atoombom sleutelt voor Israël, waar Zuid-Afrika in die tijd, midden jaren 70, zeer vriendschappelijke relaties mee onderhoudt. Nombeko wordt min of meer gevangen gehouden door de ingenieur, maar zonder haar zou het hem nooit lukken die bom af te maken, al houdt ze haar aandeel wijselijk voor hem verborgen. Vindingrijk en kordaat als ze is weet ze naar Zweden te ontsnappen, mét bom, waar ze Holger Twee ontmoet. In een asielzoekerscentrum is ze niet veilig, want de Mossad zit achter haar aan, en Holger Twee biedt haar onderdak. Zijn broer, Holger Eén, is blijven hangen in de anarchistische slogans van paps, wat in combinatie met een zuinige intelligentie voortdurend problemen geeft voor Holger Twee. Als Holger Eén achter het bestaan van de bom komt, wil hij het ding acuut gebruiken om een aanslag op de koning te plegen. Nombeko en Holger Twee proberen hem daarvan te weerhouden, en hebben daarbij hun handen vol aan het ongeleide projectiel Holger Eén en diens nog gekkere vriendin Celestine. De verwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger Twee niet onder voor de 100-jarige Allan in De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Een waardige én vermakelijke opvolger van Jonassons zeer succesvolle debuut!

2 reacties

  • de titel zou kunnen zijn: ‘explosief’

  • Momenteel lees ik ‘Analfabeten som kunde räkna’ in het Zweeds.
    Een boek om je te bescheuren. Vindingrijk!
    Ik vraag mij werkelijk af waarom een Nederlandse uitgave een andere titel zou moeten hebben dan ‘De analfabeet die kon rekenen’. Op zich is dat al intrrigerend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *