Literatour: boekenweek voor jongeren, maar weinig aandacht voor Young Adult

In oktober 2014 kwam het CPNB met het nieuws dat er een boekenweek speciaal op jongeren gericht zou komen. Dat was deels met dank aan het lobbywerk van Lisa Snijders, mede-eigenaar van Boekhandel Stevens uit Hoofddorp, die een petitie startte richting het CPNB om zo’n boekenweek in het leven te roepen. Vandaag maakte het CPNB de invulling bekend, en bleek dat de organisatie er een eigen draai aan heeft gegeven: veel literatuur, maar weinig aandacht voor het Young-Adultgenre, wat het oorspronkelijke idee van Lisa Snijders was.

Op Facebook is er dan ook teleurstelling te bespeuren bij Snijders: “Blij met de mensen van CPNB, ze wilden praten over een YA boekenweek. Een week voor jongeren waarin de door hen zo graag gelezen boeken centraal staan. Boeken van Unieboek, Blossom books, Lemniscaat, Gottmer, Karakter, House of Books, Fontein (en wie ik vergeet: scusi! Maak je kenbaar). Nur 285 voornamelijk. Boeken geschreven voor jongeren. Waarin jongeren centraal staan. Natuurlijk lezen jongeren soms ook literatuur. Een enkele keer zelfs voor hun plezier. Met al die disciplines in de kelder van de CPNB waren we het erover eens: eerst maar zorgen dát ze lezen, daarna kijken wat ze lezen. Nu zijn de plannen anders geworden en ontstond Literatour. Een prima initiatief, maar niet waarvoor ik heb gestreden. Ik zal er aan meedoen, maar ook vooral mijn eigen draai aangeven.”

Wat is dan wel de opzet van Literatour? Het CPNB in een persbericht: “In deze ‘Boekenweek voor jongeren’ gaan diverse jonge schrijvers, waaronder Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood*, Daan Heerma Van Voss, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis, op tournee langs verschillende middelbare scholen.” De week vindt plaats van 23 tot 29 maart en trapt af met de bekendmaking van de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs. De prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs, op 27 maart worden de winnaars bekendgemaakt.

* waarom het CPNB Lydia Rood (1957) onder de jonge schrijvers plaatst is me niet helemaal duidelijk.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (16)

 1. Elke
  5 jaar geleden

  Nou, daar hoef ik dus ook niet meer naar uit te kijken.

 2. Peter Rosendaal
  5 jaar geleden

  De CPNB is al vele jaren bezig deze jongeren (vooral zij die onder de verplichte leeslijsten lijden) weer eens wat leesplezier te gunnen. Met alleen een YA-week met vnl YA-titels bedienen we niet al die 788.000 jongeren in NL. Daarom voeren we liever een campagne gericht op deze jongeren waarbij we ze aan het lezen houden en/of krijgen. En of dat nou literatuur, poëzie, korte verhalen, non-fictie of YA is; daar gaat het niet om. Het gaat ons er om ze dat o zo belangrijke essentiële leesplezier weer te laten beleven! Zich verliezen, verdwijnen in een roman & weer kunnen genieten van een mooi verhaal cq boek. De CPNB is van mening dat de Literatour-campagne dit mooi verwoordt en hoopt op een grote deelname van allen in het boekenvak; uitgevers en boekwinkels. En hieraan een eigen creatieve invulling geven, tijdens de Literatour, is het mooiste compliment 😉
  PS: :Lydia Rood is idd geen ‘jonge schrijver’ maar is gevraagd omdat zij de laatste tijd juist veel boeken schrijft voor deze generatie.

 3. Esmee
  5 jaar geleden

  ik denk dat CPNB versteld zal staan hoeveel mensen, dus niet alleen jongeren YA lezen. Jammer dit..

 4. Emmy
  5 jaar geleden

  Erg jammer… Het zou fantastisch geweest zijn als het YA boek meer aandacht kreeg onder jongeren, want geloof me; daar staan ze juist om te springen. Daarbij is YA juist dé leeftijdscategorie waar het literatour op gooit. Heel gek.

 5. Peter Rosendaal
  5 jaar geleden

  Beste Esmee & Emmy,

  jullie begrijpen het niet goed, vermoed ik. De CPNB wil het breder trekken, in het gehele land, over vele scholen.Dus niet alleen YA, ook YA en soms misschien wel heel veel YA maar als daar behoefte aan is – en wij denken dat die er is – dan ook andere genres. Literatour wil niet zeggen dat we alleen voor literatuur gaan. ‘Literatuur’ is sowieso een breed begrip; daar past zeer veel onder. Literatour vonden we een goede naam voor deze campagne omdat we met de schrijvers naar de jullie willen gaan, onderweg, een tournee langs scholen. Geef t n kans; kom met ideetjes. Jullie kunnen me bereiken via p.rosendaal@cpnb.nl. Fijne avond, p..

 6. Annabel
  5 jaar geleden

  Hmm ik had er ook een heel ander idee van eigenlijk. Helaas want er is zoveel te doen met het genre Young Adult. Kijk maar naar het Best of YA event en hoeveel mensen daar naartoe gaan.

 7. suzanne
  5 jaar geleden

  jammer 🙁 dit is niet echt een echte ya week zo 🙁 had net als de rest een heel andere idee van

 8. Emily
  5 jaar geleden

  Ik denk dat Emmy het juist goed begrijpt
  wat wij hadden verwacht was dat er *Eindelijk* meer aandacht zou komen voor Young Adult boeken en niet specifiek gaan focussen op de Young Adults zelf.
  Ik lees vrij veel Young Adult boeken en als ik dit zo lees over de “ya” boekenweek is het gewoon een normale boekenweek alleen dan gaan jullie langs middelbarescholen terwijl de helft van de mensen die graag dit genre leest niet meer op de middelbareschool zitten.

  Ik ga net zoals Annabel me focussen op het Best of YA event en de “Literatour” maar gewoon laten voor wat het is.

 9. Kim
  5 jaar geleden

  Jammer. Ook ik vrees dat het CPNB de plank hiermee nogal mis gaat slaan.
  Natuurlijk mag ook de literatuur voor de jeugd aandacht krijgen, maar nu draaien ze het om. Er zou een boekenweek komen, speciaal voor het YA genre. En daarbij kun je dan ook de litaratuur, poezië, korte verhalen en non-fictie een plekje geven. Nu richten ze zich op al deze andere “soorten” en hangt YA een beetje sneu onderaan.
  Het idee is natuurlijk nog steeds leuk en zeker niet verkeerd, maar dit is niet de manier om de jeugd aan het lezen te krijgen. En als je dan een YA boekenweek beloofd, dan moet je het wel waar maken en niet met zoiets komen. Dan is het vragen om heel veel teleurstelling.

 10. Iris
  5 jaar geleden

  Ik vind dit ook ontzettend jammer. Het YA genre/leeftijdscategorie begint juist ontzettend op te komen, maar op de manier dat het CPNB het wil doen, verwacht ik dat dit gaat floppen. Als je met literatuur langs scholen gaat, zullen de leerlingen echt niet meer gaan lezen. Het genre YA is juist veel vlotter en de boeken hebben vaak veel meer spanning, dan ‘normale boeken voor volwassenen’. Bovendien zijn de hoofdpersonen vaak 16 tot 20 jarigen, waardoor jongeren zich zullen herkennen. Dit zorgt ervoor dat mensen meer willen gaan lezen. Je kunt wel langs middelbare scholen gaan, maar als je het verkeerde boek mee neemt, geeft dat totaal geen verandering. Op middelbare scholen moeten leerlingen al genoeg literatuur lezen, en dat vinden ze saai. Juist als je YA boeken, die veel meer op deze doelgroep gericht zijn, onder de aandacht brengt zul je meer lezers krijgen.

  En zoals meerdere mensen hierboven al vermeld hebben, een groot aandeel van de YA lezers zul je niet op de middelbare school vinden. Velen zitten op hogere opleidingen of zijn zelfs al aan het werk. En al deze mensen zul je met deze invulling van de ‘YA boekenweek’ niet bereiken

 11. Pien
  5 jaar geleden

  Ja, het lijkt jammer, maar ik begrijp het wel. Zeker als je sommige reacties hier leest. Er zijn veel meer jongeren die boeken lezen dan YA. En mensen die ouder zijn; ” een groot aandeel van de YA lezers zul je niet op de middelbare school vinden” schrijft iemand. Daar is deze week sowieso al niet voor bedoeld. Ik ben 17 en lees met net zoveel plezier “gewone” boeken als boeken die ze YA noemen. Ik vind het best goed dat de CPNB dit doet. En zoveel mensen vond ik niet dat er waren op het “best of YA ” event. Dus fijn dat CPNB eindelijk iets voor ons doet.

 12. Tamara
  5 jaar geleden

  Ik ben het met bovenstaande reacties eens. Een week zoals beschreven is er al. Het is goed dat er scholen worden bezocht, maar richt je dan op alleen young adult boeken. En inderdaad: richt je niet alleen op jongeren, want de meerderheid van de ya lezers is volwassen. Een grote young adult boekenmarkt zou de hemel op aarde zijn. En daar willen we geen literatuur en boeken voor volwassenen tussen zien. Aan zulke boeken wordt al meer dan genoeg aandacht besteed! Heel jammer dit.

 13. Emmy
  5 jaar geleden

  Ik vind dat leerlingen op de middelbare school behoorlijk makkelijk in aanraking komen met ‘literatuur’. Juist dit behoed leerlingen van het lezen.. Door ze kennis te laten met YA – wat veelal boeken zijn die veeeeeeel beter passen bij de belevingswereld van jongeren – motiveer je ze te gaan lezen, en uiteindelijk ook romans en andere boeken te gaan lezen. Tja… Het is gewoon een grote teleurstelling dat waarvoor iedereen een petitie heeft getekend, veranderd wordt in een ‘gewone’ boekenweek.

  Gelukkig zijn er heel wat bloggers en boekhandelaren die de handen ineen willen slaan om zo veel mogelijk YA gerelateerde acties te organiseren!

 14. Elize
  5 jaar geleden

  Heel jammer dit….. Ik zit op de middelbare en kom genoeg in aanraking met literatuur..
  YA dat zou (zoals hierboven vaak gezegd) meer gepromoot moeten worden.
  Ik lees heel veel YA en merk dat toch veel mensen uit mijn klas het geweldige YA genre niet kennen.

 15. Andrea
  5 jaar geleden

  Helaas begrijpen ze bij CPNB blijkbaar niet dat voor veel jongeren (en niet alleen jongeren) “literatuur” synoniem is voor saai en/of moeilijk en dat je ze dus niet enthousiast krijgt met iets dat Literatour heet (het scheelt maar 1 letter)
  Zoals Emmy al zei, krijgt de groep 14 tot 17-jarigen al genoeg (te veel?) zogenoemde Literatuur opgedrongen op school. Ik weet ook wel dat literatuurkennis erbij hoort bij een middelbare opleiding, net als wiskunde, scheikunde en geschiedenis.
  Maar als je mensen wilt laten zien dat lezen leuk is, dan moet je zoeken naar boeken die bij hen passen. Het helpt niet als je dan de meest populaire boeken van dit moment, het Young Adult-genre (dat geen echt genre is, maar dat terzijde), ergens onderaan laat bungelen, zo van: “o ja, als het ons dan echt niet lukt om je literatuur te laten lezen, heb je ook nog deze boeken (die geweldig spannend en magisch mooi zijn, vlot weglezen en je kunnen laten huilen en lachen en dat soms zelfs tegelijk, maar dat zeggen we er niet bij, want we vinden onszelf eigenlijk te goed hiervoor).”
  En dat de YA-week alleen ervoor is om het lezen op scholen te promoten, vind ik ook jammer. Waarom kan het niet voor lezers én aanstaande lezers zijn? Dat zijn de Boekenweek, Kinderboekenweek en de Maand van het Spannende Boek toch ook?

 16. Andrea
  5 jaar geleden

  O ja, nog even over de korting met een CJP-pas. Leuk bedacht, maar hoeveel jongeren die niet graag lezen, hebben zo’n pas?
  Zou het niet effectiever zijn om alle scholieren van 14 tot 17 jaar een soort boekenbon te geven, waarmee ze een gratis YA-boekje kunnen afhalen bij een boekwinkel? Een beetje zoals het Boekenweekgeschenk. Er verschijnen tegenwoordig veel korte verhalen die bij een serie horen. Een van de korte spin-off verhalen van Veronica Ross, Leigh Bardugo of Kiera Cass zou wel leuk zijn of een kort verhaal van een Nederlandse schrijver.
  Dat boekje zou dan bijvoorbeeld voor 3 of 5 euro te koop kunnen zijn voor YA-fans die niet meer op school zitten.
  In Engeland geven ze rond de jaarlijkse World Book Day (morgen!) alle kinderen een soort boekenbon van 1 pond. Daarvoor kunnen ze een boekje krijgen ter waarde van 1 pond (er komen speciale boekjes uit voor verschillende leeftijdsgroepen) of 1 pond korting op een boek naar keuze.
  Misschien een goed idee voor de CPNB om een paar ideeën op te doen in het buitenland?

Geef een reactie