Inspiratie

Nieuwe cover voor ‘Charlie and the Chocolate Factory’ veroorzaakt ophef

Je kunt ook te ver gaan, vinden veel mensen van de nieuwe cover die uitgeverij Penguin deze week presenteerde voor het boek Charlie and the Chocolate Factory, geschreven door Roald Dahl. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat deze klassieker gepubliceerd werd. De boeken van Roald Dahl werden mede populair dankzij de tekeningen van Quentin Blake. Lang sierden deze dan ook de covers van Dahls boeken. Uitgeverij Penguin wilde het boek in een aparte editie voor volwassenen in de markt zetten en koos daarvoor een bedenkelijke cover, met een zwaar opgemaakt jong meisje dat je recht aankijkt. Veel Twitteraars en Facebookgebruikers lieten hun afkeuring over de cover merken. In een reactie stelt de uitgeverij dat de cover de donkere kanten van Dahls werk laat zien. “This new image for Charlie and the Chocolate Factory looks at the children at the centre of the story, and highlights the way Roald Dahl’s writing manages to embrace both the light and the dark aspects of life.” Wat vind jij van de nieuwe cover?
De nieuwe cover
De nieuwe cover
Een van de oude covers
Een van de oude covers

4 reacties

  • Had ik als kind uren naar kunnen kijken. Suikerzoet en een beetje pervers…. Snap de ophef niet, gezien de ( in sommige kringen ) populariteit van Amerikaanse beauty contests voor kleuters. Het op deze manier ‘volwassen’ neerzetten van kinderen kent overigens een lange traditie in de Europese schilderkunst. Goede cover!

  • Waarom een volwassen cover voor een boek dat bedoeld is voor kinderen?

  • Ik vind inderdaad zo’n volwassen cover hier niet op zijn plaats!

  • Vind de cover qua stijl niet passen bij de toon en inhoud van het boek. En oké, ik ben misschien ook gewoon wat behoudend: never change a winning team! Roald Dahl en Quentin Blake vormen wat mij betreft gewoon een topcombinatie!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *