Inspiratie

Nieuwe rage: Little Free Library

We kunnen inmiddels wel spreken van een rage. In steeds meer steden en dorpen, wereldwijd en in Nederland, duiken de zogenaamde Little Free Libraries op. Mini-bibliotheekjes met als motto: ‘Take a book, leave a book’. Het initiatief komt overwaaien uit de VS, waar enkele jaren geleden Todd Bol de eerste bouwde, als herinnering aan zijn moeder, een fervent boekenliefhebster. Hij bouwde een houten kastje, vulde het met boeken en hing er een papiertje bij met de tekst “Free book exchange”. Al snel kwam de hele buurt bij hem langs en namen mensen het idee over. Bol maakte er een website over, waar iedereen zijn eigen Little Free Library kan bestellen vanaf 250 dollar. Ook staan er aanwijzingen hoe je je eigen bibliotheekje in elkaar kunt klussen. De laatste maanden krijgt de mini-bibliotheek ook in Nederland voet aan de grond. Je hebt ze al in onder meer Den Haag, Delft, Assen, Nijmegen en Zwolle. Ook op het platteland, bijvoorbeeld in het Friese Wijnjewoude, worden gratis boeken uitgewisseld door middel van de openbare mini-bibliotheek. Het idee is dat je er een boek uitkiest en deze later weer terug brengt, of inruilt voor een boek uit je eigen collectie. Ook zijn er mensen die belangeloos boeken ertussen zetten die ze over hebben. Ook in Frankrijk, Duitsland, Italie en Spanje zijn inmiddels de eerste Little Free Libraries geopend. Op een kaart die wordt bijgehouden door de site littlefreelibrary.com is te zien wat de locaties zijn van de bibliotheken. Wie zijn de mensen die zo’n mini-bibliotheek in hun buurt of voortuin zetten en onderhouden? Heel divers, zo blijkt uit de verhalen. Soms gaat het uit van een buurtcentrum, maar vaak zijn het gewoon boekenliefhebbers die hun collectie met de buurt willen delen. Op de boekensite van de VPRO lees je bijvoorbeeld het verhaal van Katja, die veel boeken heeft en een mini-bibliotheekje maakte waar ze boeken in zet die ze over heeft. “Een paar dikke romans die ik nooit zou herlezen, reisboeken over landen waar ik toch nooit heen zal gaan, wat prentenboeken, iets over de oorlog, het kapitalisme en de politiek, een stuk of wat thrillers, boeken die ik zowel in het Engels als in de Nederlandse vertaling had en een paar typische vrouwenboeken.” Na wat publiciteit in de lokale media, stroomde het lezerspubliek toe. Ook in Den Haag staat er een, opgestart door Lieke Ploeger. “Mensen worden gelukkiger van het doen van iets goeds dan van steeds meer boeken bezitten. Deze bibliotheek is een mooie manier om boeken door te geven aan een ander, en daarnaast zelf leuke boeken te ontdekken die je anders niet gauw zou lezen.” Heb je zelf een Little Free Library aan de straatkant staan, of wil je er een beginnen? Laat het hieronder even weten!

18 reacties

 • Wat een leuk idee ! Ik zou hier wel meer over willen weten !

 • Hoi Mieke,
  Kijk dan ook eens op Pinterest. Daar staan talloze foto’s. Ik ben zelf ook onlangs een bord begonnen. http://pinterest.com/evelinefm/little-free-library/
  FLL zijn ook bekend onder naam guerilla-bibliotheken

 • Sinds 2 juli 2013 ben ik ook een LFL op Texel begonnen. Pontweg 66.
  Het is een gepimpt keukenkastje van de oorspronkelijke bewoners (jaren 30) Via de FB pagina LFLTexel komen al reakties binnen en ook worden er spontaan boeken aangeleverd. Het is leuk om op deze manier duurzaam bezig te zijn. Ook is het eerste jeugdzwerfboek al gesignaleerd. Dus wij hebben er al heel veel plezier van.

 • Er is sinds mei 2013 ook een LFL in de vml. gevangenis/huisvanbewaring Blokhuispoort in Leeuwarden. Bij cel B00.03.
  Open alle dagen , behalve zondags.

 • Was zo’n 7 jaar geleden van plan om bij mij in het dorp een uitruil van gelezen boeken te gaan doen. Maar wist er toen nog geen “handen en voeten” aan te geven, totdat ik in juli mijn nicht uit Den Haag aan de tel. had en zij mij vertelde van de Little Free Library bij haar in de buurt. Inmiddels ben ik bezig om het kastje te maken om daar mijn overtollige boeken in te zetten. Zelfs het versieren van het “bibliotheekje” brengt me op nieuwe ideeen!

 • Wil dmv Facebook laten weten dat er binnenkort een LFL in Warten komt. Eerst moet het kastje nog afgemaakt worden!
  Little Free Library: je brengt een boek in en neemt een boek weer mee naar huis zodat je, als je van lezen houdt niet over enige tijd met een paar 100 boeken zit waar je geen ruimte voor hebt.

  • Inmiddels is ’t Little Free Library kastje klaar en staat het in de tuin. De inhoud v/h kastje is heel verschillend, het varieert van Scandinavische thrillers tot en met Friese boeken. Ook een boek met foto’s van de Friese hoofdstad ontbreekt niet, tenminste zolang er nog niet een andere gegadigde voor is gekomen.

 • Ik had er over gelezen en vond het zo leuk! Net in een rommeltjeswinkel een mooi kastje gevonden, met glazen deurtje. Nu nog de boeken erin die ik toch nooit meer lees en dan zet ik het naast mijn voordeur in Vlissingen!

 • Ik zit er over te denken ook zo’n boekenhuisje te starten, maar ik hoef niet altijd een boek terug te hebben. Bv. een of twee euro per boek in de brievenbus mag wat mij betreft ook. Is zoiets mogelijk of zit je dan vast aan allerlei regels?

 • Vandaag tijdens #Burendag starten we hier @ Buurt-en-Kerkhuis in de Thomas Schwenckestraat 30 in Den Haag ook met een Little Free Library

  Zie: http://bethelboven.wordpress.com/2013/09/21/littlefreelibrary-den-haag-krijgt-op-burendag-uitbreiding/

 • Ik heb sinds een aantal weken ook een Little Free Library, (ik noem het Kleine Vrije Bibkast dit ivm de kinder/stripboeken). Een oude Ikea Billy boekenkast is door mijn pa omgebouwd tot weersbestendigekast. Inmiddels merk ik dat er boeken weg zijn,terug gezet worden, andere boeken komen, ZO leuk. Ben door plaatselijke artikel in streekkrant enthousiast geworden. Nog geen spijt van mijn “project”, zoals mijn gezin het noemt. Dochter zelfs een artikel geschreven, die aan de univeriseit studeert, en daar zelfs een ruime voldoende voor gekregen heeft voor haar ingeleverde werk.

 • De kast is bijna klaar, de stapels boek zijn uitgezocht.
  Binnenkort dus ook in Lage Zwaluwe een gratis mini bieb!

 • Ik wil graag zo.n kastje beginnen,maar weet niet goed waar ik dat kan laten maken,ik ben al wat ouder en kan dat niet meer zelf doen
  Zijn er suggesties

 • wij willen 1 opzetten in niekerk gem grootegast

 • Sinds mei 2014 ben ik beheerder van een Est’hers Little Free Library. Het kastje staat aan de Boshovensestraat 9 in Riethoven. Mensen worden er helemaal blij van als ze het huisje zien. Hun gezichten gaan stralen. Waar kun je in deze tijd toch gewoon gratis ergens lekker rondneuzen. En dan mag je ook nog gewoon iets meenemen. Ik geniet er elke dag van. Voor ieder wat wils.

 • Ik wil ook graag een Little Free Library voor mijn huis in Amsterdam. Waar dient het kastje aan te voldoen qua formaat en weerbestendigheid en hoe het beste te openen en sluiten? Tips zijn erg welkom. Ben helemaal enthousiast geworden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *