Nieuwe trend: na binge-watching nu ook binge-reading?

Sinds de komst van Netflix is ook in Nederland het zogenaamde ‘binge-watching’ populairder geworden: de trend om meerdere afleveringen van een serie direct achter elkaar te bekijken. Diverse uitgevers en schrijvers hopen zo’n effect ook met boeken te bereiken en publiceren verschillende delen van een boekenserie binnen enkele maanden van elkaar. Gaan we binnenkort met z’n allen ook aan het ‘binge-reading’?

De delen van de bekende Vijftig tinten-serie van E.L. James werden binnen een tijdsbestek van enkele maanden van elkaar gepubliceerd. Andere uitgevers volgen steeds vaker dat voorbeeld. Deze maand verschijnt bijvoorbeeld Annihilation van de Amerikaanse schrijver Jeff VanderMeer, het eerste deel van een trilogie. In mei en september volgen de andere delen al weer.

Jarenlang was het een goed gebruik onder uitgevers om tussen verschillende delen van een serie, of tussen verschillende boeken van een auteur, ongeveer een jaar tijd te laten. Die praktijk wordt langzaam aan losgelaten. Uitgevers geven toe aan de drang van het publiek om meteen te willen weten hoe iets afloopt, gevoed door het achter elkaar bekijken van televisieseries.

Sean McDonald, uitgever van Jeff VanderMeer, denkt dat het sneller publiceren van series frustratie bij lezers voorkomt. “Volgens mij raken lezers meer gewend aan verhalen die zich over verschillende delen uitstrekken, en er is een gevoel van ongeduld, of misschien een angst voor frustratie. We wilden dat mensen er zeker van zijn dat er antwoorden zijn op de vragen die er zijn na deel een.”

Ook boekverkoper Susan Wasson denkt dat ongeduld van het publiek een van de belangrijkste drijfveren is om boeken sneller op de markt te brengen. “Met de snelheid waarin het leven zich tegenwoordig voltrekt willen mensen niet meer een jaar wachten op een vervolg. Ik herken het gevoel bij mezelf.”

De toenemende publicatiesnelheid komt ook door de opkomst van ebooks. Lezers hoeven niet langer te wachten tot een boek gedrukt is en in de winkels ligt. Van een aantal bestsellers is nog niet eens bekend of er ooit een gedrukte versie verschijnt.

Maar het kan voor uitgevers ook riskant zijn om snel vervolgdelen in een serie uit te geven. Het over langere termijn uitspreiden van boeken kan uitgevers de tijd geven om te werken aan marketing, en lezers de tijd geven om rustig aan een serie te beginnen zonder gelijk achter te lopen.

Kan jij niet wachten om aan een volgend deel te beginnen in een serie, of kun je best een jaartje wachten op een nieuw deel?


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie