Nobelprijs voor de Literatuur naar Alice Munro

De Canadese schrijfster Alice Munro krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. Dat heeft de Zweedse Academie zojuist bekendgemaakt. De Nobelprijs wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die, in de woorden van Alfred Nobel, “het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven”.

De jury noemt haar een “meester van het eigentijdse korte verhaal”. De in 1931 geboren schrijfster wordt door haar stijl vaak vergeleken met de grote schrijvers van het korte verhaal, zoals Chekhov. Veel van haar verhalen spelen zich af in het Canadese Huron County. Volgens vele critici hebben haar verhalen de emotionele en literaire diepte van een roman. In mei 2009 werd de Man Booker International Prize aan haar toegekend voor haar gehele oeuvre.

Voorafgaand aan de bekendmaking stond de Japanse auteur Haruki Murakami hoog aangeschreven om de prijs te winnen. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Chinese auteur Mo Yan.


Martijn

Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie