NRC Boekenwedstrijd: Wat vind jij de beste Nederlandstalige fictie van 2015?
De boekenredactie van NRC recenseert elk jaar honderden boeken. Uit al deze recensies hebben ze een selectie van de 24 beste boeken gemaakt. Nu is de lezer aan zet. Wat is volgens jou de beste Nederlandstalige fictie van 2015?
Tot en met 9 december 17.00 uur kun je stemmen op één van onderstaande titels via boekenwedstrijd.nrc.nl. En door te stemmen maak je ook nog eens kans op een boekenpakket met alle 24 boeken! Mocht jouw beste fictieboek van 2015 niet in de lijst staan, dan kun je altijd een lofrede op jouw lievelingsboek schrijven. De mooist beargumenteerde ode wordt gepubliceerd op nrc.nl.
De onervarenen, Joke van Leeuwen
Belgische en Nederlandse boeren werden rond 1850 aangemoedigd om in een van de Amerika’s hun heil te zoeken. Elk houvast verdwijnt daar. Wat er dan gebeurt, vertelt deze verontrustende roman.
De onderwaterzwemmer, P.F. Thomése
In deze roman raakt een jongen getraumatiseerd door de verdwijning van zijn vader. Dertig jaar later is hij een man die zich voortdurend laat sturen door zijn gevoel.
Slaap zacht, Johnny Idaho, Auke Hulst
In een gepolijste stijl en met scherpe metaforen roept Auke Hulst in een futuristische wereld drie personen op, wier paden elkaar kruisen. Een roman over geloof en ongeloof in de virtuele wereld.
Malva, Hagar Peters
De Chileense dichter Pablo Neruda, zo begaan met de zwakkeren en kwetsbaren, verstootte zijn mismaakte dochtertje. Nu spreekt zij tot ons als een alwetende geest en brengt ze de lezer in vervoering.
Quarantaine, Wytske Versteeg
Een plastisch chirurg wordt door de liefde geconfronteerd met zijn tomeloze gebrek aan compassie. Wytske Versteeg laat hem zijn pantser afleggen, in een roman die een feest is om te lezen.
Compassie, Stephan Enter
Anders dan in zijn eerdere werk heeft deze nieuwe roman over een lastige liefdesrelatie een lichtere toon. De schrijver richt zich op de zeden van de moderne tijd, op zijn leeftijdgenoten, en op het thema schuld.
Gezellige verhalen, Marente de Moor
Verhalenbundel waarin AKO-winnares Marente de Moor op virtuoze wijze om het drama van de eenzaamheid weet heen te schrijven. Al haar personages lijden aan het misverstand dat gezelligheid echt bestaat.
Jacht, Elvis Peeters
De dieren in deze Orwell-achtige beschavingsroman lopen rechtop, dragen jassen, communiceren met elkaar en eten met bestek. Niets menselijks is hen vreemd, helaas.
Maan en zon, Stefan Brijs
Niet zielig, maar vlot en onnadrukkelijk aangrijpend vertelt Stefan Brijs het levensverhaal van taxichauffeur Max Tromp, in een boek dat ook de levens van Max’ vader Roy en zoon Sonny omvat.
De halfbroer, Nicolien Mizee
Na negen jaar verrast deze avontuurlijke schrijfster met een hilarische, niet verzonnen familiesoap. Tragisch- komische familieperikelen bieden vanwege een gortdroge schrijfstijl veel leesplezier.
Geronimo, Leon de Winter
Wederom is er in zijn nieuwe roman een soort columnisten met andere middelen ingezet. Geronimo draait feitelijk om oorlog, terreur en complotten en minder om literaire verlossing.
Het bestand, Arnon Grunberg
Novelle over Lilian, een vegetarisch meisje dat bij haar ouders op een zolderkamer woont. Behalve schoolgaan, doet ze niets anders dan achter de computer paprikachips en winegums eten.
Jij zegt het, Connie Palmen
In eerder werk vermengde Palmen feit en fictie. In Jij zegt het gaat ze het gesprek aan met Ted Hughes en Sylvia Plath.
Dertig dagen, Annelies Verbeke
Verbekes vierde roman gaat over een in België opgegroeide Senegalees, een aarzelende klusjesman die zich geliefd maakt bij tobbende klanten. Een roman over onzekerheid en desoriëntatie.
Een vorig leven, Toon Tellegen
Nee, dit keer geen dieren als personages. Deze roman van Toon Tellegen draait om een jonge verteller, ongelukkige stadsgenoten, maar bovenal om een zoektocht naar God, en diens oorlogsverleden.
De wolkenridder, M.M. Schoenmakers
Precies en empathisch voert M.M. Schoenmakers in zijn nieuwe roman een 49-jarige planoloog richting ondergang. Dit is een boek waar helemaal niets hips aan is.
Stadium IV, Sander Kollaard
Door De Wereld Draait Door werd het ineens een bestseller: Sander Kollaards roman over de laatste reis van een man met zijn stervende vrouw.
De ontdekking van Moskou, Harry Mulisch
Vijf jaar na de dood van de schrijver verscheen er dit jaar een roman vol Mulischiana. Volgens de auteur zelf een ‘dood boek’. Maar Mulisch’ heilige verlangen naar ordening komt er prachtig in naar voren.
Margje, Jan Siebelink
Ook dit vervolg op Knielen op een bed violen is een familie-saga. Nu staat niet de godvrezende vader maar de wereldse moeder in het middelpunt. Met de zonen is het niet goed gekomen.
Harem, Ronald Giphart
Gipharts familieroman is een liefdesverklaring aan de fotografie. De held van het verhaal is de wereldberoemde fotograaf McDonald (‘Mac’) Hope, wiens leven door zijn zoon wordt gereconstrueerd.
Lizzie, Eva Wanjek
In dit samenwerkingsverband tussen schrijver Martin Michael Driessen en dichter Liesbeth Lagemaat wordt de jonge schilder Walter Deverell in een Londense straat anno 1849 smoorverliefd op een roodharige vrouw van een niet te bevatten schoonheid.
Een honger, Jamal Ouariachi
Prikkelende mix van vormen en taalregisters, en laat zien dat we met een echte schrijver te maken hebben. Het boek omspant meerdere continenten, decennia en maatschappelijke taboes als pedofilie. Zo wordt ons een Max Havelaar van deze tijd voorgeschoteld.
Lieveling, Kim van Kooten
Romandebuut van Van Kooten wordt verteld door Puck, een vijfjarig meisje dat samen met haar moeder bij een puissant rijke man intrekt, in een huis dat een ‘kasteel’ wordt genoemd. Gaandeweg kom je erachter dat het de man niet om de moeder te doen is, maar om Puck.
Muidhond, Inge Schilperoord
Magnetiserende, diep humane romandebuut over pedofilie. Alles staat in Schilperoords zinnen op de goede plek en er staat geen woord te veel in.