Inspiratie & Boekennieuws

Oktober is Maand van de Geschiedenis

Het is alweer bijna oktober! Dat betekent nieuwe boeken, maar ook: Maand van de Geschiedenis. Dit evenement vindt jaarlijks plaats van 1 t/m 31 oktober. Het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) besteedt hier voor het vijfde jaar op rij ook aandacht aan. Kijk mee naar wat je deze maand op historisch boekengebied kunt verwachten.

advertentie

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen de geschiedenis onder de aandacht. Het thema voor 2016 is: Grenzen. Ontdek gisteren, begrijp vandaag. Op meer dan 1000 plaatsen, inclusief boekhandels en openbare bibliotheken, is het Maand van de Geschiedenis-magazine gratis te verkrijgen met achtergrondinformatie over het thema en een selectie van activiteiten.

 

Hoe lang nog zwijgenEssay Maand van de Geschiedenis
Het jaarlijkse essay is dit jaar geschreven door Fidan Ekiz en draagt de titel Hoe lang nog zwijgen? Ekiz gaat in haar essay in op het verloop en de tragiek van immigratie binnen de Nederlandse samenleving, vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland, de dromen, verwachtingen, teleurstellingen tot aan de spanningen en tegenstellingen vandaag de dag.

Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is per oktober in de boekhandel te koop voor €3,50. Het essay is tevens een opmars naar een daadwerkelijk boek over dit thema, dat naar verwachting eind 2017 zal verschijnen.

 

lgp_logo_cmyk_lbrs_def-690727580-jpgmediaclass-list-image-704eb78d2a14a751335be5c7e734f07181234abdDe Libris Geschiedenis Prijs
Op zondagochtend 30 oktober 2016 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2016 uitgereikt. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek is gebaseerd.

De genomineerden zijn:
De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland, Machiel Bosman
Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Philip Dröge
Cécile en Elsa, strijdbare freules, Elisabeth Leijnse
De vergeten bankencrisis, Lodewijk Petram
De Amerikaanse prinses, Annejet van der Zijl

 

10 Toptitels
Naast het uitgeven van het essay selecteert de CPNB voor de Maand van de Geschiedenis een aantal toptitels binnen het thema, die speciaal onder de aandacht worden gebracht. Deze 10 Toptitels zijn in oktober te koop met €5,- korting in de boekhandel.

toptitels

De titels zijn:
Roofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten, Ewald Vanvugt
Begrijp jij het Midden-Oosten nog?, Hans Luiten & Sven de Graaf
De Strijd. De gouden eeuw van de arbeider, Kees Driehuis
Over de grens, Jang Jin-Sung
Kind, beloof me dat je de kogel kiest, Florian Huber
Verloren taal, Bronja Prazdny
De rafelranden van Europa, Ivo van de Wijdeven
Nooit meer thuis, Annelies D’Hulster
Het geluk van Limburg, Marcia Luyten
De terugtocht. Nederland en de dekolonisatie van Indonesië, J.J.P. de Jong

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *