Onderzoek: inleving bij literatuur verschilt van persoon tot persoon
Geen enkele lezer reageert precies hetzelfde op een literair verhaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. De ene lezer richt zich bij het inleven in een verhaal meer op de acties die gebeuren, de andere focust meer op de gevoelens en gedachten van de personages.
De onderzoekers lieten 18 proefpersonen luisteren naar gedeeltes uit literair werk terwijl ze onder de MRI-scanner lagen. Dat leverde interessante inzichten op over wat er in het brein gebeurt bij het verwerken van een verhaal. Er was een verdeling te zien tussen mensen waarbij het inlevingsvermogen zich meer op de actie richt en mensen waarbij het inlevingsvermogen zich meer op de gevoelens richt, terwijl de onderzoekers eerst verwacht hadden dat mensen ofwel op alles ofwel op vrijwel niets in de tekst sterk zouden reageren. Die verdeling is echter niet scherp en verschilt per persoon: sommige mensen visualiseren zowel acties als dat ze zich in de gevoelens van personages inleven.
Meer onderzoek is volgens de wetenschappers van de Radboud Universiteit nog nodig naar wat deze uitkomsten nu precies betekenen voor hoe mensen literatuur waarderen en begrijpen.