Inspiratie

Recensie: Onschuldig verleden, Viveca Stern

Scandinavische thrillers zijn ongekend populair in Europa en dat is niet zonder reden. Vaak dragen de wat schimmige atmosfeer en het ruige landschap van Noorwegen en Zweden bij aan de spanning van het verhaal. Zo ook in de boeken van Viveca Sten, die met Onschuldig verleden inmiddels haar derde boek in een serie over het Zweedse eiland Sandhamn schreef. Van haar boeken zijn er tot nu toe zo’n miljoen exemplaren verkocht.

Het eiland Sandhamn aan de Zweedse scherenkust is klein en besloten. ’s Winters wonen er tussen de 100 en 200 mensen, dat aantal wordt in de zomer vergroot met enkele duizenden vakantiegangers. Nora Linde is een van die vakantiegangers. Nadat ze er achter is gekomen dat haar man Henrik vreemdgaat, vertrekt ze in de winter naar het eiland om tot rust te komen. Een van haar kinderen doet tijdens het spelen in de sneeuw een gruwelijke ontdekking. Hij vindt een deel van de arm. Dat blijkt te hebben toebehoord aan Lina, een meisje dat enkele maanden daarvoor spoorloos was verdwenen.

Thomas Andreasson, een jeugdvriend van Nora, was indertijd betrokken bij het onderzoek naar de verdwijning van Lina. Nu er een lichaamsdeel is opgedoken wordt het onderzoek in allerijl hervat. Waar is de rest van het lichaam? Om te helpen zoeken naar de dader wordt de hulp van een profiler ingeschakeld. Aan hem de taak om de kring van potentiële daders kleiner te maken. Langzamerhand krijgen Thomas en zijn collega’s een beter beeld van de situatie op het eiland en de bijzondere inwoners. Heeft de moord – want daar gaat de politie inmiddels van uit – misschien iets te maken met een gebeurtenis uit het verleden?

Viveca Sten vervlecht de tegenwoordige tijd kunstig met een verhaal uit het verleden, dat op het eerste gezicht helemaal niets te maken lijkt te hebben met de actualiteit. Aan het begin van de 20e eeuw woonde er een ongelukkig gezin op Sandhamn. De strenggelovige vader Gottfrid, die door zijn vader mishandeld werd, behandelt zijn zoon en vrouw alsof ze niets waard zijn. Alleen zijn dochter Kristina voldoet aan zijn hoge verwachtingen. Hoe meer je over dit gezin te weten komt, hoe duidelijker wordt dat sommige dingen uit het verleden nog steeds kunnen wringen.

Onschuldig verleden leest vlot, mede dankzij de korte hoofdstukken. Toegegeven, het verhaal is af en toe misschien wat vergezocht en Sten haalt nog niet het hoge niveau van sommige andere van haar Scandinavische collega’s. Daar staat tegenover dat ze met haar derde boek een prettig leesbaar en intrigerend verhaal schreef dat de liefhebbers van het genre niet zal tegenvallen. Naast de moordzaak neemt de schrijfster ook genoeg de gelegenheid om de karakters van haar hoofdpersonen te ontwikkelen en uit te diepen. Een thriller volgens het boekje, met een spannend plot, een beklemmende omgeving en interessante personages.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *