Inspiratie

Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans wint literaire jongerenprijs

Stefan Hertmans is in de Doelen in Rotterdam bekroond met de literaire jongerenprijs De Inktaap 2016. Scholieren uit het Nederlandse taalgebied kozen zijn roman Oorlog en terpentijn als de absolute winnaar.

De Inktaap (voorheen de Jonge Gouden Uil) is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met een boeknominatie van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar.

De genomineerden voor De Inktaap 2016 waren: Vervoering van Shantie Singh – De Geus (Caribische nominatie) – Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans – De Bezige Bij (AKO Literatuurprijs 2014) – Orgelman van Mark Schaevers – De Bezige Bij (Gouden Boekenuil 2015) – Ik kom terug van Adriaan van Dis – Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2015)

De afgelopen maanden werden deze boeken besproken en beoordeeld door ruim 1.400 leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba.

Tijdens de feestelijke slotdag van De Inktaap nam Hertmans in het bijzijn van duizend jongeren de prijs in ontvangst.

Oorlog en terpentijnOver Oorlog en terpentijn: Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren. Hertmans vertelt dit verhaal met een verbeeldingskracht waarover alleen grote schrijvers beschikken, en in een vorm die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat. Oorlog en Terpentijn vormt een aangrijpende zoektocht naar een leven dat samenviel met de tragiek van een eeuw – en een postume, bijna mythische poging dat leven alsnog een stem te geven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *