Waar komen we vandaan, en waar gaan we naar toe? Twee vragen die misschien wel het meest gesteld zijn in de loop van de geschiedenis, en waar ook vaak verschillende antwoorden op gegeven zijn. In de nieuwe Dan Brown spelen deze vragen de hoofdrol. Een thriller over wetenschap en geloof, waarin de vermogens van de bekende hoofdpersoon Robert Langdon weer flink op de proef gesteld worden. Een erg actueel boek, dat je gegarandeerd aan de bank gekluisterd houdt.
Robert Langdon ontvangt een uitnodiging van een oude vriend, Edmond Kirsch, voor de presentatie van een wetenschappelijke ontdekking. Een ontdekking die, zo wordt beloofd, het wereldbeeld van miljoenen zal veranderen en een blijvende impact zal hebben op de levens van velen. De optimistische futuroloog en miljonair heeft er alles aan gedaan om de presentatie zo bijzonder mogelijk te maken. De avond wordt live gestreamd via internet en trekt miljoenen kijkers. Maar op het moment suprême breekt er grote chaos uit in het Guggenheim-museum in Bilbao, waar de presentatie plaatsvindt. Net voor de ontdekking wereldkundig kon worden gemaakt.
Samen met museumdirecteur Ambra Vidal, die ook de verloofde van de kroonprins is, ontvlucht Robert Langdon de chaos en ze haasten zich naar Barcelona. Er begint een race tegen de klok om alsnog de geheime ontdekking van Kirsch openbaar te kunnen maken. Voor Langdon een zaak van nieuwsgierigheid, maar ook omdat hij zich verplicht voelt tegenover zijn oude vriend. Maar van alle kanten worden Langdon en Vidal tegengewerkt. Hun tegenstander heeft connecties tot in het koninklijk paleis en ze kunnen dan ook niemand meer vertrouwen. Het lijkt erop dat een machtig iemand er alles aan gelegen is om de ontdekking voor altijd verborgen te houden.
Het is Dan Brown wederom gelukt om een thriller te schrijven waarin alle sterke punten van de auteur samenkomen. Een spannend verhaal met onverwachte plot-twists, codes die gekraakt moeten worden, achtervolgingen, en dat alles tegen een achtergrond van interessante geschiedenis, religie, architectuur, cultuur en kunst. Dit keer speelt alles zich af in Spanje, en net als in andere boeken neemt de auteur je mee op een soort rondleiding langs de belangrijkste en meest bijzondere plekjes. In Barcelona komen natuurlijk de kunstwerken van Gaudí uitgebreid aan bod, en als je er nog nooit geweest bent, zoals ik, krijg je spontaan zin om alles eens met eigen ogen te gaan bekijken.
In Oorsprong speelt religie een grote rol, misschien nog wel meer dan in enkele van zijn vorige boeken. De ontdekking van Kirsch wordt gepresenteerd als wereldschokkend, vooral ook voor wat betreft religies. Gaandeweg vroeg ik me af en toe wel af of deze ontdekking nu werkelijk zo veel aandacht zou trekken en ophef zou maken als in het boek wordt gesuggereerd. Daar valt volgens mij wel wat op af te dingen. Toch blijft staan dat Dan Brown alles geloofwaardig weet te brengen. De auteur neemt uitgebreid de tijd (en de pagina’s) om zijn verhaal te vertellen, hoewel dat zich in feite maar in enkele uren afspeelt. Ook de schrijfstijl is eigenlijk weer precies zoals we het van de auteur gewend zijn, een – toch wat wonderlijke – mengeling van Wikipedia-info en actie. Meer van hetzelfde dus, typisch Dan Brown, maar desondanks net zo vermakelijk en spannend als zijn eerdere werken.