Toscane, Foto: Flickr - Konrad Jagodziński
Toscane, Foto: Flickr - Konrad Jagodziński
BlogsKoken & EtenNieuws en achtergronden

Pasta: 5 kookboeken met heerlijke recepten voor het ultieme Italië-gevoel

Eet je het liefst iedere dag pasta? Dan ben je niet de enige! Nederland telt heel veel pastaliefhebbers. Veel mensen houden het bij enkele standaardrecepten, of misschien zelfs bij de welbekende oranje pakjes en zakjes. Maar je kunt ook heel eenvoudig zelf van verse ingrediënten een lekkere pastasaus maken.

Het geheim van een goede pasta is de eenvoud. Geen grote hoeveelheden en tientallen ingrediënten. Houd het puur, met wat groente, een beetje vlees, wat kruiden. Er zijn zelfs heerlijke pasta’s met maar 2 of 3 ingrediënten! Een makkelijke variant voor een pasta als bijgerecht is bijvoorbeeld een pasta met wat olijfolie, glazig gebakken knoflook, peper en zout en natuurlijk Italiaanse harde kaas eroverheen geraspt. Voor een hoofdgerecht hoef je er dan alleen maar wat verse tomaten, pancetta en bijvoorbeeld in blokjes gesneden venkel of courgette aan toe te voegen, met ernaast wat rucola, en je bent al klaar!

Wil je meer kookinspiratie? We zetten vijf kookboeken op een rij met daarin honderden recepten voor een lekkere pastamaaltijd.

De Zilveren Lepel
De Bijbel van het Italiaanse koken, met heel veel pastagerechten. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Maar dit standaardwerk wordt ook steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks ook in het noordelijker deel van Europa echt Italiaans kunnen koken.

De nieuwe editie van De Zilveren Lepel telt bijna 1.500 pagina’s, met meer dan 2.000 authentieke recepten en 400 nieuwe foto’s. uiteraard nog steeds met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, gang, Italiaanse en Nederlandse receptnaam.

Koop dit boek

Simply Italian
Simply Italian is een kookboek met de familierecepten van de Chiappa Sisters, van generatie op generatie doorgegeven. De meeste recepten zijn de gerechten die ze zelf vaak thuis koken, gewoon met verse ingrediënten. Het boek is doordrenkt met de sfeer van Italië, met extra informatie over de Italiaanse way of life, speciale ingrediënten en menu”s. De stap-voor-stapfoto’s zorgen voor duidelijke instructies, en maken ook moeilijkere gerechten makkelijk te volgen. De vrolijke en levendige zusjes stralen enthousiasme en plezier uit, en dat zie je terug op de foto”s en in de heerlijke gerechten. La dolce vita, in drievoud!

Koop dit boek

Pasta, Antonio Carluccio
Al zeven decennia lang eet en kookt Antonio Carluccio pasta, en hij is er nog steeds dol op. In dit prachtige nieuwe boek combineert hij zijn enorme kennis met zijn enthousiasme om nieuwe recepten te bedenken.

Antonio leidt ons om te beginnen langs de verschillende soorten pasta en doet daarna uit de doeken hoe je een goede saus met de juiste pastavormen combineert. Met behulp van stap-voor-stap instructies laat hij zien hoe je zelf verse pasta maakt.

Zijn onweerstaanbare recepten omvatten zowel de geliefde klassiekers als heerlijke regionale specialiteiten. Het zijn recepten voor soepen, hoofdgerechten, salades en zelfs desserts, en ze variëren van de traditionele verse tagliatelle met ragù alla bolognese tot moderne gerechten als sedani met wodka en gerookte zalm.

Koop dit boek

De klassieke Italiaanse keuken
Marcella Hazan (1924-2013) wordt beschouwd als een van de grootste Italiaanse kookboekenauteurs. De klassieke Italiaanse keuken is haar meesterwerk: het is een toegankelijk en duidelijk standaardwerk en geschikt voor een groot publiek, van beginnende thuiskoks tot gevorderde chefs. Als geen ander weet Hazan de geuren, kleuren en smaken van de échte Italiaanse keuken over te brengen. Iedereen die houdt van heerlijk eten zou dit kookboek in zijn kast moeten hebben.

Koop dit boek

Pasta Artigiana, Nino Zoccali
Niets is Italiaanser dan pasta. Met ‘Pasta Artigiana’ maak je kennis met een verzameling aan regionale Italiaanse pastagerechten. Van smakelijk gevulde verse pasta’s tot hartige soepen en zelfs desserts met pasta. De recepten van de Italiaanse chef-kok Nino Zoccali zijn geschikt voor elke gelegenheid. Bijvoorbeeld de eenvoudige en klassieke spaghetti alla napoletana, de verfijnde zoete erwtenravioli met gorgonzolaroom en een hele serie verschillende soorten pastadeeg, sauzen en bouillons.

Koop dit boek

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *