Foto: ®DS, Flickr

Raad voor Cultuur adviseert handhaven vaste boekenprijs

De Raad voor Cultuur, het adviesorgaan voor de overheid op het gebied van kunst en cultuur, adviseert de overheid om de Wet op de vaste boekenprijs met vier jaar te verlengen. Wel moet er beter gekeken worden naar de effecten van de wet, moet er bewijs komen dat de wet doet waar hij voor bedoeld is, en moet de boekenbranche krachten bundelen en innoveren. Gebeurt dat niet, dan ligt afschaffing van de vaste boekenprijs over vier jaar voor de hand.

Het advies van de Raad brengt de beslissing van minister Bussemaker over de Wet op de vaste boekenprijs een stukje dichterbij. Ze hoeft het advies niet op te volgen, maar het advies weegt wel zwaar.

De Raad is kritisch op de boekensector, zo valt te lezen in het rapport dat vandaag is uitgebracht. Zo is er bijvoorbeeld nooit bewijs geleverd dat de vaste boekenprijs ook daadwerkelijk een breed aanbod heeft bewerkstelligd. Ook is de Raad niet tevreden met de cijfers die de boekensector publiceert. “Wie bij wet een bijzondere economische status geniet, zal meer inzage moeten geven in relevante cijfers.”

Het volledige rapport over de vaste boekenprijs is hier in te zien.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie