RecensiesThrillers

Recensie: Het meisje in de trein, Paula Hawkins

Met haar thriller Het meisje in de trein beleefde Paula Hawkins een stormachtig debuut in de Verenigde Staten. Haar boek werd door verschillende beroemdheden de hemel in geprezen en belandde al snel in de top van de bestsellerlijsten. Toen ook Hollywood zich er in ging interesseren was het succes compleet. Nu is deze thriller in het Nederlands vertaald en kan ons land kennismaken met dit nieuwe thrillertalent. Want dat ze talent voor schrijven heeft blijkt vanaf de eerste bladzijden.

Iedereen die geregeld in de trein zit zal wel eens naar buiten kijken en zich afvragen wat er achter al die deuren en ramen gebeurt die voorbijflitsen. In je gedachten fantaseer je misschien wel complete levens bij de schimmen van personen die je in het voorbijgaan kunt onderscheiden. Zo ook Rachel, een vrouw van begin dertig, die iedere dag per trein naar haar werk in Londen reist. De trein van 8:04 heen, die van 17:56 terug. Bij het plaatsje Witney remt de trein altijd even af voor een rood sein, en dat geeft haar gelegenheid om de levens te bestuderen van de mensen in de huizen waarvan de achtertuinen aan het spoor grenzen. Een huis valt haar altijd op, of eigenlijk twee.

In het ene woont een jong echtpaar, een paar huizen verderop heeft ze ooit zelf gewoond. In een vorig leven, waaraan ze met veel weemoed terugdenkt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze geobsedeerd is door dat leven, door de persoon die toen in haar leven was. Al snel wordt namelijk duidelijk dat Rachel niet erg evenwichtig is, dat ze kampt met angsten, maar bovenal met een alcoholverslaving. Ooit was ze getrouwd met Tom, maar die ruilde haar in voor de mooiere Anna, met wie hij nu samenwoont in hun oude huis.

Een paar huizen verderop wonen Jason en Jess, althans dat zijn de fictieve namen die Rachel hen geeft. Meermaals per week ziet ze hen door het raam van de trein, ze raakt geïntrigeerd en schetst in haar hoofd een perfect leventje voor de twee. Maar op een dag ziet ze dat er wat veranderd is in de levens van Jason en Jess.

Paula Hawkins geeft de lezer een kijkje in het hoofd van iemand met een zware alcoholverslaving. De manier waarop ze laat zien hoe de drank haar leven verwoest is indrukwekkend. Want Rachel heeft sinds haar problemen bijvoorbeeld steeds vaker dat ze in het geheel niet meer weet wat ze gedaan heeft. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat ze midden in de nacht haar ex opbelt, of zich op een andere ongepaste manier bemoeit met zijn nieuwe leven.

Centraal in de thriller staat de verdwijning van Jess, die in het echte leven Megan blijkt te heten. Wat heeft Paula hier precies mee te maken? Want de verdwijning gebeurde precies op zo’n moment van een totale black-out. En hoe zijn de levens van Megan en haar partner met die van ex-man Tom en zijn nieuwe liefde Anna verbonden?

In Het meisje in de trein wordt lang de tijd genomen om naar de uiteindelijke ontknoping toe te werken. Misschien wel iets te lang, zeker voor de fanatieke thrillerlezer. Toch blijf je geboeid doorlezen, vooral omdat het personage van Rachel zo goed uitgewerkt is. Daardoor vergeef je ook de wat voorspelbare ontknoping, een goed lezer kan op driekwart van het boek namelijk al wel vermoeden hoe het af zal lopen. Hawkins laat zich niet leiden door wat je als lezer zou verwachten van een thriller, en dat valt te prijzen. Eigenzinnig en nauwgezet neemt ze je hoofdstuk na hoofdstuk mee in het leven van Rachel en laat ze je zien dat er achter al die huizen langs het spoor heel wat meer gebeurt dan je je kunt voorstellen.

Het meisje in de trein / Paula Hawkins / Vertaling: Miebeth van Horn / A.W. Bruna / Paperback: 19,95 / Ebook: 13,99


Koop dit boek


9 reacties

 • Slecht boek. Slecht in de ergste definitie van het woord. Saai, saai, saai. Het is veel te langdradig en pas de laatste 20 bladzijden gebeurt er iets spannend. De moord zelf gebeurt pas iets voor de helft. Echt laat dus. Neen, geef mij maar een échte thriller, mét spanning. Bijvoorbeeld “De Officier” van Harris kan ik echt aanraden voor historische zielen.

 • Ik ben het geheel eens met de vorige schrijver, het boek begon veelbelovend, maar het pakte saai en voorspelbaar uit. Ik begrijp echt niet waarom zoveel mensen het bloedstollend spannend vonden.

 • Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en is geschreven in een soort dagboek style. In het begin moeilijk in te komen en wat verwarrend. Maar toch nieuwsgierig hoe verhaal verder gaat. Wil je mijn volledige review lezen kijk dan op mijn site.

 • Ik vind het een goed boek, helemaal niet saai. Inderdaad niet enorm spannend, maar het verhaal zit goed in elkaar. Naarmate je vordert in het boek wordt stukje bij beetje duidelijk wat zich heeft afgespeeld. Ik vind de schrijfstijl erg prettig. Wat mij betreft gewoon een fijn boek.

 • geweldig boek ,
  je moet zeker even in het verhaal komen maar daarna kan je niet meer stoppen met lezen
  ik vond het boek helemaal niet voorspelbaar zoals veel word gezegd. Dat je de 3 verschillende personages apart leest maakt het juist mysterieus, zo lees je ook de verschillende kanten van alle personages
  super om te lezen !

 • Mooi boek verrassend einde maar die zl ik niet verklappen. Alleen dat veel mensen beweren dat ze het einde al aanvoelen en dat ze al het einde weten terwijl ze nog niet zo ver in het boek zitten. Ik had dit dus overduidelijk niet maar dat kan aan mij liggen. Want ik was ook niet Helemaal mee met dat ik het boek een eindje had laten liggen. De schrijfster moet een super talent hebben om een verhaal uit verschillende standpunten te verwoorden en zodanig goed te doen passen dat je zonder al teveel vragen gewoon het verhaal begrijpt. Ook de titel is wel goed gekozen men zou direct een heel ander verhaal voor ogen nemen dan het eigenlijk is. Zeker een aanrader als je tijd heb en wat tegen spanning kan maar dat valt mee want de spanning valt vooral in het laatste deel van het boek.

 • Een goede recensie tot het moment dat beweerd wordt dat je na driekwart van het boek het einde kan voorspellen. Want dat is je reinste onzin. Maar misschien ben ik geen goede lezer???
  Jammer, zo’n opmerking, want verder kan ik me er helemaal in vinden.

 • Waardeloos, de ene na de andere blz hetzelfde gezeur. 2 e helft scannen d doorgewerkt en steeds hetzelfde gezeur. Erg saai. Ontknoping niet van belang. Had vanalles kunnen zijn, er wordt geen spanning opgebouwd. Echt een Zeurboek. Jammer, had er meer van verwacht, en daar leek t in t begin ook op.

 • Saai boek, beter verwacht!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *