RecensiesSpanningThrillers

Recensie: Inferno, Dan Brown

Na een uitstapje in Washington, in The Lost Symbol, is professor Robert Langdon terug in Europa. De hoofdpersoon van inmiddels vier boeken van Dan Brown moet opnieuw zijn beste beentje voorzetten om een geheim te ontrafelen, een geheim waarvan de gevolgen wereldschokkend kunnen zijn.

Robert Langdon bevindt zich in de stad van Dante, Florence, maar waarom dat weet hij niet. Hij wordt wakker in een ziekenhuisbed en blijkt aan geheugenverlies te lijden. Hij heeft maar net tijd om zich te realiseren wat er met hem aan de hand is. Plotseling staat er een in zwart leer geklede vrouw met stekelhaar in de deuropening van zijn kamer die een dokter neerschiet en het pistool richt op Langdon.

Ternauwernood weet hij te ontsnappen, nog altijd onbewust van wat er precies gebeurt en waarom hij in deze achtervolging verzeild geraakt is. Blijkbaar heeft of weet hij iets en zitten ze daarom achter hem aan. Landon krijgt hulp van een blonde vrouwelijke dokter. Al snel wordt echter duidelijk dat niet alleen de onbekende vrouw achter hen aan zit. Een organisatie met een wereldwijde invloed is ook erg geïnteresseerd in Langdon.

Een mysterieus voorwerp in zijn colbert blijkt een projector te bevatten met daarop een aangepaste versie van een tekening van Boticelli van Dante’s hel. Dat is het vertrekpunt voor Langdon. Via een hele reeks van geheime boodschappen moet hij zien te ontdekken waar hij voor zijn geheugenverlies naar op zoek was.

Zoals in Dan Browns eerdere boeken spelen de geschiedenis en beroemde personen uit de geschiedenis een grote rol in het verhaal. De schrijver neemt ons mee langs bekende gebouwen in Florence en twee andere grote Europese steden. Hij doet dat deze keer op zo’n manier dat het nergens langdradig of teveel informatie wordt, een manco dat in zijn eerdere boeken nog wel eens opdook. Namen beschrijvingen van schilderijen, beelden of oude architectuur eerder nog wel eens de vaart uit het verhaal, in Inferno krijgt Langdon nooit veel tijd om op adem te komen en gedetailleerd naar een kunstvoorwerp te kijken.

Ronduit knap is het hoe Dan Brown de oude binnenstad van Florence weet te gebruiken als achtergrond van deze thriller. Verborgen doorgangen achter schilderijen, de lange Vasari-gang die het Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti verbindt, de Grotta Grande in de Boboli-tuinen, mensen die wel eens in Florence geweest zijn zullen alles herkennen. En voor mensen die nog nooit in de stad geweest zijn vormt de speurtocht van Langdon ongetwijfeld voldoende inspiratie om er ook eens naar af te reizen.

Inferno zou geen boek van Brown zijn als er niet ook volop gestrooid zou worden met raadseltjes en verborgen boodschappen. Brown neemt toevlucht tot zijn gebruikelijke repertoire van anagrammen en boodschappen die met een beetje creativiteit tevoorschijn komen.

Inferno biedt voor de fans van Dan Brown – en de fans van spannende historisch-getinte boeken – weer ouderwets waar voor het geld. Het is de ideale zomerthriller, boordevol vaart, spanning en af en toe een cliché te veel. Brown grijpt bovendien voor de afwisseling eens een actueel thema als onderwerp. Maar echt ophef veroorzaken, zoals met zijn bekendste thriller De Da Vinci Code, doet hij niet. Daarvoor heeft zijn boek dit keer misschien wel iets teveel ‘James Bond-proporties’.

Inferno / Luitingh-Sijthoff / € 22,95


Koop dit boek


6 reacties

 • Dit is met kop en schouders het slechtste verhaal dat ik ooit gelezen heb. Zo ongeloofwaardig en debiel ik ik zelfs in mijn grofste nachtmerrie niet mogelijk. Het belachelijke is ver achter ons gelaten en wij zijn afgedaald naar de niet meer door het normale menselijke brein voorstelbare slechte literatuur. Ik heb bijna tot het einde doorgelezen wegens de beschrijvingen van Firenze, Venetië en Constantinopel. Maar zelfs die konden, samen met Google dat mij een citytrips in die drie steden bezorgde, het boek niet redden. Weggesmeten geld voor een echt verschrikkelijk boek !!!!!

 • Mooie stedenbeschrijving .Meer niet. Groot deel kun je ook in stedengidsen vinden.
  Waardeloos boek met afloop waar je niet blij mee zult zijn.

  Gr ab

 • Er staat een dikke vertalingsfout in waardoor het hele verhaal zijn waarde verliest vind ik. Spijtig. Het is zeker niet zijn beste boek. Ik heb wel mijn twijfels bij de bewering dat er een organisatie bestaat zoals beschreven in het boek.

  • Hoi Peter,

   Welke vertalingsfout zit er precies in dan? Het is mij niet zo opgevallen.

 • Met kop en schouders minst boeiende boek van deze top schrijver. Opeensomming van feitjes en wistjedatjes samengepakt in een nietszeggend verhaal. Door het hoge gehalte niet tot de verbeelding sprekende plaatsnamen en locaties leest het zelfs erg onprettig. Jammer 🙁

 • Ik vond het ook een vreemd verhaal, in tegenstelling tot da vinci waarin de lezer eigenlijk vanaf het begin in een andere wereld zat zit je bij Inferno gewoon in het hier en nu dus worden de uitstapjes en methoden een beetje onwerkelijk.

  De lange uitweidingen hadden bij da vinci nog een doel (je moest op zoek naar de geschiedenis) in Inferno lijkt het wel alsof Dan Brown wil laten zien dat hij veel weet!?

  Wat me verder opviel was dat het hele verhaal zich afspeelt in 1 dag, en dan vindt ik de verplaatsingen, afstanden en verhalen nogal veel.

  Leuk boek wanneer je geschiedenis wilt leren, leuk plot en verhaal matige uitvoering

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *