Riddo, de Nederlandse ‘Spotify voor ebooks’?

In de zomer van 2013 kwam het nieuws dat de uitgeverijen WPG en Lannoo gezamenlijk bezig zijn een nieuwe abonnementsdienst voor digitale boeken op te zetten. Het lijkt er sterk op dat dit initiatief, wat te vergelijken valt met een ‘Spotify voor ebooks’, de naam Riddo krijgt. Dat is in elk geval de naam die Uitgeverij Unieboek, van waaruit de dienst wordt opgezet, in het Benelux Merkenregister heeft gedeponeerd en de naam die al eens eerder opdook.

Een speurtocht in het Benelux Merkenregister kan heel wat opleveren, zo bleek vorig jaar de naam Polare er vrij eenvoudig vroegtijdig te vinden. Voor zowel Lannoo als WPG waren er weinig interessante merkdeponeringen te vinden, maar voor Unieboek wel. Op 31 augustus 2012 heeft Unieboek de naam Riddo aangemeld, inclusief de vermelding ‘Riddo, all you can read’, met als omschrijving onder meer “downloadbare elektronische uitgaven en publicaties, al dan niet interactief” en “voornoemde diensten tevens betrekking hebbend op het online en apparaat onafhankelijk lezen”.

Verder bestaat de registratie uit een logo. Ook de domeinnamen Riddo.nl en Riddo.be zijn in handen van Unieboek. Tevens is er een nog ongebruikt Twitteraccount vastgelegd met de naam @Riddonl.

Volgens de laatste berichten zal de nieuwe abonnementsdienst voor het lezen van ebooks later dit jaar beschikbaar komen. Tot die tijd zullen we dus nog even moeten wachten voordat echt duidelijk is onder welke naam we voortaan onbeperkt ebooks kunnen lezen voor een vast bedrag per maand. Over de prijs is overigens ook nog niets bekend, maar volgens het geruchtencircuit zal die maximaal 10 euro per maand worden.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie