Foto: Flickr, enlaciudadsubterranea

Slow Reading, langzaam lezen tegen de stress

In een tijd van almaar sneller en sneller is er onder steeds meer lezers een tegenbeweging merkbaar: het zogenaamde ‘Slow Reading’ wint in diverse landen aan populariteit.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal bericht over een Nieuw Zeelandse boekenclub die iedere week bij elkaar komt. Niet om gezellig met elkaar over boeken te praten – maar om gezamenlijk een uur lang zonder afleiding te lezen. Smartphones uit, drankje erbij en lezen maar. Niet snel en vol stress, maar langzaam, elk woord als een fijnproever in zich opnemend. De club noemt zichzelf de Slow Reading Group.

Volgens de ‘slow readers’ zijn er verschillende voordelen aan het rustig lezen van een goed boek. Zo zou het het concentratievermogen verbeteren, stress verminderen en het denk-, luister- en inlevingsvermogen verbeteren. Ook wetenschappers zijn het er over eens dat lezen goed voor je is, zoals je al eens eerder op MustReads hebt kunnen lezen. Slechts zes minuten per dag intensief een boek lezen vermindert stress al met tweederde, om maar een voorbeeld te geven.

Hoe goed lezen ook voor je mag zijn, veel onderzoeken lijken toch aan te geven dat mensen steeds minder tijd besteden aan lezen, mede vanwege andere tijdsbestedingen als internet, films en games. Gelukkig zijn er ook steeds meer tegenbewegingen ontstaan die mensen weer aan het lezen willen helpen. Soortgelijke groepen als die in Nieuw Zeeland voor langzaam lezen duiken bijvoorbeeld ook op in de VS.

Beeldschermen hebben de manier waarop we lezen flink veranderd, blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken. Zo scannen we de meeste websites via een beeldscherm in een soort F-patroon, op zoek naar belangrijke en relevante trefwoorden en zinnen. Dat zorgt ervoor dat we de lineaire ‘links-naar-rechts’ leeservaring van boeken geleidelijk ontwennen en dat deze steeds lastiger wordt.

Slow Reading kan helpen om dat gevoel weer terug te krijgen – en is bovendien goed voor lichaam en geest. Wil je ook eens proberen of langzaam lezen wat voor je is? MustReads zet enkele tips op een rijtje om je te helpen bij het Slow Reading:

 • Zet je smartphone, computer, tablet en televisie uit
 • Kies een comfortabele stoel uit, maar niet té comfortabel..
 • Pak een mooi boek van je ‘nog te lezen’-stapel
 • Neem er een kopje koffie of thee bij
 • Lees minimaal een half uur onafgebroken
 • Probeer er op te letten dat je de tekst niet scant, maar elk woord aandachtig leest
 • Neem na afloop nog even een minuutje of wat de tijd om na te denken over wat je zojuist gelezen hebt

Doe je ook mee? Welke boeken lees jij graag langzaam?


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (5)

 1. Rob
  6 jaar geleden

  Wat als je nu je boeken juist leest op je smartphone? 😉

  • Martijn Joosse
   6 jaar geleden

   smartphone op vliegtuigstand instellen en lezen maar 🙂

 2. lean
  6 jaar geleden

  Er zijn gelukkig ook schrijvers die zo schrijven dat ze je”sturen” naar slow reading, ook in de betekenis van langzaam lezen. Allard Schröder vind ik een goed voorbeeld.

 3. arie
  5 jaar geleden

  stripboek

 4. Roos Moesbergen
  5 jaar geleden

  Geldt expres voor de vakantie een boek bijna uitlezen zodat je tijdens jouw hoogtepunt van het jaar heerlijk slowmotion kan genieten op toplocatie ook als slow slow Reading? Of gaat dat weer een stapje te ver? Groet!

Geef een reactie