RecensiesThrillers

Recensie: Stalker, Lars Kepler

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je bekeken wordt, dat er iemand vanuit de donkere schaduwen in je tuin bij je naar binnen kijkt? Misschien is het dan geen slim plan om de nieuwe thriller Stalker van het Zweedse schrijversechtpaar Lars Kepler te lezen. Want na dit bloedstollende boek zul je er alleen maar meer last van krijgen. Stalker is een meeslepende thriller die alles in zich heeft om een grote bestseller te worden, net als Lars Keplers eerdere boeken.

De Zweedse politie krijgt een link binnen van een filmpje op YouTube waarop een vrouw te zien is achter een verlicht slaapkamerraam. Ze trekt een panty aan en maakt wat bewegingen om deze goed te laten zitten. Enkele dagen later wordt haar lichaam gevonden, vreselijk toegetakeld.

De politie neemt de zaak meteen na deze vondst hoog op en gaat op zoek naar aanwijzingen over de dader. Is het een willekeurige moord? Blijkbaar is de dader zo zelfverzekerd dat deze zonder problemen een duidelijk filmpje opstuurt, nog voor de moord heeft plaatsgevonden. Als korte tijd later hetzelfde opnieuw gebeurt, gaan werkelijk alle alarmbellen rinkelen. Er is een seriemoordenaar actief met een angstaanjagende werkwijze.

Psycholoog Erik Maria Bark raakt betrokken bij de zaak. De manier waarop de slachtoffers worden neergelegd doen hem denken aan een eerdere zaak waaraan hij meewerkte. Degene die hij destijds voor de dader aanzag zit in een inrichting. Zou hij dan toch niet schuldig zijn geweest? Of is er een copycat actief? Margot Silverman heeft de leiding over het recherche-onderzoek. Ze is de opvolgster van Joona Linna, die meer dan een jaar geleden spoorloos verdween. Maar heeft ze genoeg in haar mars om deze zaak op te lossen? Het lijkt erop dat Joona Linna met zijn onorthodoxe werkwijze de enige is die meer moorden kan voorkomen.

Personages zijn bij Lars Kepler vrijwel altijd ambigu. Niemand is helemaal fout, of helemaal slecht, er is altijd een grijs gebied waarin normen en waarden niet dogmatisch vast liggen. De keus voor zulke hoofdpersonen maakt ze menselijk en zorgt voor herkenning. Maar het zorgt er ook voor dat je tot aan het eind van het boek in spanning blijft wie de dader is en hoe de zaak in elkaar steekt.

Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril, die samen onder de naam Lars Kepler schrijven, hebben met Stalker een ongekend spannende thriller geschreven die je geregeld op het puntje van je stoel doet zitten. Eenmaal begonnen in een Kepler kun je hem niet meer naast je neerleggen voordat je weet wie de moordenaar is.

Toch wringt er ook wel iets aan deze vuistdikke thriller. Richting het einde wordt er wel erg makkelijk een dader aangewezen door de politie, en stapelt het bewijsmateriaal zich ineens op, waar er tot dan toe nog weinig te vinden was. De afloop van het boek staat daardoor wat minder sterk dan het eerste deel van het verhaal. De stijl van de auteurs maakt echter weer veel goed. Doordat een scène vaak over meerdere hoofdstukken wordt uitgespreid is Stalker een ouderwetse pageturner die je misschien niet moet gaan lezen vlak voordat je naar bed wilt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *