Tientallen fouten in autobiografie Alex Ferguson

De Schotse ex-voetbaltrainer Sir Alex Ferguson bracht onlangs zijn autobiografie uit, maar blijkt het niet zo nauw te hebben genomen met de feiten. De uitgever geeft teleurgestelde kopers hun geld terug.

In totaal staan er volgens fact-checkers meer dan 40 feitelijke fouten in zijn boek. De meest opvallenden zijn verdraaide jaartallen en foutieve informatie over transfers. Zo zou zijn club Manchester volgens Ferguson Jaap Stam aan Roma verkocht hebben terwijl hij naar Lazio ging. Ook zouden bijvoorbeeld de Argentijnse spelers Gabriel Heinze en Juan Sebastian Veron tijdens een wedstrijd ruzie gemaakt hebben, terwijl ze nooit samen gespeeld hebben. En ook over Jaap Stam: die zou in 2007 in de halve finale van de Champions League tegen Manchester gespeeld hebben, terwijl dat in de achtste finales van het jaar 2005 was.

Ook de duikkant van doelman Edwin van der Sar tijdens de Champions League-finale tegen Chelsea had hij verkeerd: volgens Ferguson dook Van der Sar naar links bij de penalty van Kalou, terwijl hij in werkelijkheid naar rechts dook.

De CEO van de uitgever mailde persoonlijk naar een klagende lezer dat hij zijn geld terug zou krijgen en beloofde dat de fouten in een volgende druk weggewerkt zouden worden. Overigens weerhouden de fouten lezers er niet van het boek aan te schaffen. Er gingen al honderdduizenden exemplaren over de toonbank.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie