Vaste boekenprijs 4 jaar langer gehandhaafd
Het kabinet heeft gisteren besloten dat de vaste boekenprijs voorlopig in stand blijft. Over vier jaar volgt een nieuwe evaluatie. In de tussentijd moet de boekenbranche aantonen dat de vaste boekenprijs ook echt voor een verbreding van het aanbod zorgt.
De vaste boekenprijs is ooit in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat uitgevers en boekverkopers ook minder goedlopende boeken blijven verkopen. Met de opbrengst van bestsellers zouden zo ook de onbekendere en nieuwe schrijvers de mogelijkheid krijgen om gepubliceerd te worden. Bovendien zorgt het mechanisme ervoor dat er niet gestunt kan worden met de prijzen van nieuwe boeken, waardoor kleine boekhandels minder snel last hebben van concurrentie van grotere ketens.
In het besluit over de vaste boekenprijs valt te lezen dat de minister de wet beschouwt als ‘een van de instrumenten voor een vitale leescultuur’. ‘Juist nu de boekenmarkt krimpt is het belangrijk om ook kwetsbare titels zoals essays en boeken van beginnende schrijvers beschikbaar te maken en te houden.’
Een groot deel van de boekenbranche is blij met het besluit om de vaste boekenprijs voorlopig te handhaven. Maar er zijn geregeld ook kritische geluiden te horen. Zo zou de vaste boekenprijs innovatie tegenhouden. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet zich onlangs negatief uit over de prijsbinding.
Voor digitale boeken geldt de vaste boekenprijs overigens niet, retailers zoals Kobo, Amazon en Bol.com mogen zelf besluiten voor welke prijzen ze hun digitale boeken aanbieden.